Today.ua

“Скасування плати“ за доставку газу для пенсіонерів: у ГазПравді зробили важливу заяву

З'явилася інформація про скасування плати за доставку газу, яка викликала громадський резонанс. У ГазПравді зробили заяву щодо ситуації, яку неоднозначно сприйняли споживачі.

У пресслужбі консультаційного центру повідомили, що "зникнення" плати за блакитне паливо є нічим іншим як фейком. Його активно поширюють у Мережі.

Вказано, що ролик озвучено за допомогою штучного інтелекту. Його намагалися стилізувати під мовлення відомого українського телеканалу. У відео зазначено, що плату за доставку газу нібито скасували для вразливих категорій громадян. Це особи з інвалідністю, пенсіонери, багатодітні люди, сім'ї військовослужбовців та навіть безробітні. Зазначено, що такі вимоги подано новим законом.

Українців закликають оформити відмову від доставки газу. А для цього їм необхідно залишити відповідну заявку на посилання в Телеграм-каналі. Він начебто "спеціально створений" для побутових споживачів.

"Увага: це фейк. По-перше, це помітно з граматичних, фактичних помилок і підробленого акаунту. По-друге, озвученого закону немає. По-третє, так шахраї збирають ваші особисті дані. Тому, повіривши в такі фейки, ви не тільки не отримаєте бажане скасування плати за доставку, але й ризикуєте стати жертвою злому соцмереж або викрадення даних банківських карток", - пояснили фахівці.

У ГазПравді закликали перевіряти інформацію та бути обережними, щоб не стати жертвами шахраїв.

Звідки взялася плата за доставку газу

Плата за доставку за допомогою газорозподільних мереж була завжди. Проте раніше вона входила до вартості газу. З 2020 року її виділили на окрему плату за доставку цього ресурсу.

"Чому ж тоді не знизилася ціна самого газу, якщо від нього відділили доставку, запитайте ви в коментарях. Мовляв, повинні відняти суму цієї самої доставки. Її й відняли. Але після цього змінилися тарифи як на газ, так і його доставку. Тому що в рамках тієї ж реформи в Україні запрацював ринок газу, де постачальника можна обирати та змінювати, а ціни на газ мають визначати баланс попиту та пропозиції, а не уряд", – повідомили експерти.

Тарифи на доставку газу встановлює не Кабмін і навіть не облгази, а Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Раніше у НКРЕКП повідомили, як споживачі можуть повернути переплату за газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ