Today.ua

По 10-12 гривень: стало відомо, як зміняться тарифи на електроенергію та газ після закінчення опалювального сезону

До кінця опалювального сезону тарифи на комуналку, зокрема на електроенергію та газ, залишатимуться незмінними. Проте вже після закінчення опалювального сезону вони підуть вгору.

Почати лібералізацію ринку комунальних послуг нам наполегливо рекомендують США та інші партнери, зокрема МВФ. При цьому ніхто не вимагає і не висуває категоричних умов, проте всі м'яко натякають: не проведете реформи – грошей не дамо.

При цьому лібералізація ринку не обов'язково означає підвищення цін на послуги, але в нашому випадку це лише в один бік – на підвищення.

Які тарифи на електроенергію та газ в Україні діють зараз?

Тариф на електроенергію підвищили у червні поточного року. До підвищення він був двоступінчастим: за обсягу споживання до 250 кВт-год – 1,44 грн та за обсягу понад 250 кВт-год – 1,68 грн. Після підвищення він став однаковим для всіх обсягів споживання – 2,64 грн/кВт-год.

Тарифи на газ різні у різних постачальників. Та оскільки 98% населення України одержують газ від Нафтогазу, то можна вважати, що тариф на газ є однаковим для всіх побутових споживачів нашої країни – 7,97 грн/кубометр.

Тарифи на воду – різні у всіх водоканалів. Подивитися, скільки коштує вода біля регіональних водоканалів, можна на такому малюнку:

Як можуть зрости тарифи на електроенергію та газ із початком лібералізації ринку комунальних послуг?

Експерт із житлово-комунальних програм Тетяна Бойко вважає, що лібералізація ринку неминуча, і Україна запізнилася з нею на кілька років. Щоправда, до війни були невеликі спроби лібералізувати ринок газу, проте згодом Нафтогаз потихеньку підім'яв під себе дрібних конкурентів і фактично став монополістом у газовій галузі.

Отже, уже з травня наступного року вартість кубометра газу для населення може зрости до 10-12 грн.

При цьому тарифи на електроенергію та холодну воду мають зрости хоча б у півтора рази.

Відповідно, тарифи на тепло та гарячу воду стануть вищими на 70-80%, припускає експерт.

Як українцям вижити із такими тарифами?

На це питання є відповідь у голови Мінсоцполітики Оксани Жолнович, яка днями відрапортувала, що Україна готова до впровадження нових тарифів на електроенергію, газ та іншу енергозалежну комуналку. Бідним українцям зростання витрат компенсують субсидіями, а багаті зможуть за все платити самі.

При цьому треба розуміти, що до розряду багатих автоматично потрапляють усі, кому відмовлять у субсидії. Таких буде дуже багато, включаючи сім'ї, в яких хоч хтось має понад 100 тисяч гривень на депозиті, або хтось зробив покупку на суму понад 50 тис. грн. Крім того, субсидію не дадуть, якщо в сім'ї є хоча б один повнолітній, який ніде не навчається та офіційно не працює. Зараз таких сімей дуже багато, і багато хто з них ледве зводить кінці з кінцями.

Нагадаємо, в одній із областей України тариф на воду вже незабаром зросте на 80%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ