Today.ua

Кепська новина з Економічного форуму: бізнес не чекає завершення війни у 2024 році

Завершення війни в Україні у 2024 році, швидше за все, не буде. При цьому бізнес вже адаптувався до умов роботи під час війни і готовий розвиватися навіть у таких умовах. А головним завданням найближчого часу для України стане реінтеграція ветеранів. Адже саме вони стануть основним трудовим ресурсом на найближчі роки.

Такі основні тези, оприлюднені за підсумками Київського Міжнародного Економічного форуму, що відбувся в українській столиці.

Головний висновок, який зробили учасники форуму та журналісти, що були присутні на ньому, стосується завершення війни в Україні. Ніхто реально не чекає, що війна завершиться 2024 року. Ймовірно, вона триватиме довше. А всі заяви з приводу її близького закінчення – не більше ніж популізм політиків та спроба влади знизити градус тривоги у суспільстві, яке вже добряче втомилося від війни.

На сьогодні головна проблема для держави та бізнесу (крім війни, звісно) – брак людського капіталу. Дефіцит трудових ресурсів відчувався ще до війни. А після початку повномасштабного вторгнення стався масовий відтік працездатного населення з країни. Як показує досвід інших країн, лише третина емігрантів повертається на батьківщину. Інші "пускають коріння" на новому ґрунті. Якщо Україні вдасться змінити цю статистику, це буде вперше у світі.

Крім того, заважає роботі бізнесу і мобілізація працівників. На сьогодні мобілізовано 13% персоналу, який працював у підприємців. Причому 2,5% працівників підприємств уже загинули. І, на жаль, ці цифри невблаганно зростають.

Дуже велике значення матиме реінтеграція ветеранів. Адже на найближчі роки, навіть на десятки років, саме вони стануть основними трудовими ресурсами в країні.

Суспільство дедалі пильніше стежить за бюджетними видатками. Тобто "номери" з перекладанням тротуарної плитки та ремонтом асфальту, який і так у нормальному стані, вже не пройдуть. Бізнес хоче знати, що його податки йдуть на справді невідкладні та потрібні витрати.

Український бізнес готовий інвестувати. Але тільки у вартісні та перспективні проекти: у перемогу, у стартапи, в якісну освіту.

Нагадаємо, в Україні зросла кількість ФОП. Стало відомо, які бізнес-проекти зараз найпопулярніші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ