Today.ua

Європа готова дати роботу усім українським IT-спеціалістам: заявлено про 11 мільйонів вакансій

Вже найближчим часом Європа потребуватиме півтора мільйона фахівців у галузі "зелених" технологій. Ще більше спеціалістів знадобиться Євросоюзу у галузі IT. Незабаром у ЄС з'явиться близько 11 мільйонів вакансій для IT-спеціалістів.

Про це заявив під час свого онлайн-виступу на Міжнародному форумі керівник групи з питань прозорості та визнання навичок і кваліфікацій Європейської комісії Кун Номден.

За словами спікера, через демографічну кризу, яка охопила Європу, кількість трудових ресурсів там вкрай обмежена. Причому в Європі порожні не лише робочі вакансії, які зазвичай поповнюють мігрантами, зокрема й українцями, а й вакансії, розраховані на білих комірців.

Так, уже найближчими роками, європейський ринок праці вимагатиме близько 1,5 мільйона фахівців у галузі зелених технологій та близько 11 мільйонів IT-фахівців. Природно, у старенькій Європі їх стільки немає, і ЄС активно залучатиме "мізки" іззовні. А отже, вітчизняні айтішники, яких зараз активно продукують відомство Михайла Федорова, а також численні  курси, мають шанс увійти в європейський ринок праці не підсобними робітниками, а фахівцями високої кваліфікації.

"Саме тому було прийнято новий пакет рішень щодо підвищення мобільності, навичок, умінь і талантів. Єврокомісія прийняла три нові ініціативи, зокрема щодо працівників третіх країн, певні нормативні положення щодо залучення та розвитку талантів... Думаю, що це буде можливістю і для громадян України", - заявив Кун Номден.

Отже зараз у багатьох молодих українців "з мізками" з'явився шанс отримати високооплачувану роботу в Євросоюзі, який у жодному разі не можна проґавити. Бо, як кажуть, святе місце порожнім не буває. І порожні вакансії, які ЄС за умовчанням відводить для українців, дуже швидко посядуть розумні та працьовиті китайці, індуси та інший інтелектуальний інтернаціонал.

При цьому потрібно якнайшвидше вирішити питання з оцінкою кваліфікації працівників, які залучатимуться ззовні.

"Саме тому ми говоримо про необхідність подальшого розвитку Національної рамки кваліфікацій в Україні та її найкращого узгодження з європейською", - каже єврочиновник.

Нагадаємо, водночас в Україні масово скорочують ІТ-фахівців. До того ж, під скорочення йдуть навіть спеціалісти високої кваліфікації. А айтішники-початківці практично позбавлені надії знайти роботу в рідній країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ