Today.ua

ЄС може передати Україні 40 конфіскованих бронеавтомобілів BATT UMG

Європарламент наразі розглядає можливість передачі Україні 150 автомобілів, зокрема, близько 40 бронеавтомобілів BATT UMG. Ці транспортні засоби конфіскували ще у 2022 році біля берегів Африки в рамках ембарго ООН за постачання зброї Лівії.

Військово-морська місія IRINI у Середземному морі діє до 31 березня 2025 року. Цю операцію проводять після того, як ООН заборонила постачання зброї та військової техніки Лівії. Так ООН намагається припинити багаторічний військовий конфлікт у цій північноафриканській країні.

У 2022 році в рамках операції IRINI миротворчі сили Євросоюзу конфіскували близько 150 транспортних засобів різних типів. Серед них і 41 бронеавтомобіль BATT UMG. На ці бронеавтомобілі не було жодних супровідних документів. Передбачається, що їх відправили з ОАЕ до лівійського фельдмаршала Хафтара. Усі конфісковані машини зараз перебувають у Франції біля Марселя.

Бронеавтомобілі BATT UMG вже є на озброєнні ЗСУ. Їх нашій країні передала Німеччина. На даний момент у ЗСУ налічується близько 100 таких броньованих машин.

Що це за BATT UMG? Які його основні тактико-технічні показники? Навіщо призначена ця армійська машина?

BATT UMG – це бронеавтомобіль класу MRAP, побудований американською компанією TAG на шасі Ford 4×4 (якщо бути точнішим, то на шасі пікапа Ford F-550 Super Duty). Його довжина складає 6015 мм, ширина – 2317 мм, а висота – 2418 мм. Дорожній просвіт – 356 мм. Вага - 11 700 кг, а корисне навантаження досягає 1 600 кг. Екіпаж – 2 людини. Кількість десантників 8 чи 10, залежно від версії.

Бронеавтомобіль оснащується 6,7-літровим дизельним двигуном з турбонаддувом потужністю 330 к.с. від Ford, який працює разом із 6-ступінчастою автоматичною коробкою передач. Максимальна швидкість – 100 км/год.

Клас MRAP означає, що цей бронеавтомобіль має посилений захист проти мін і СВУ (саморобних вибухових пристроїв). Стандартне бронювання – 1-й рівень за стандартом Stanag 4569, який прийнятий НАТО. Бронювання можна посилити до 2-го рівня або до рівня 2A/2B протимінного захисту.

BATT UMG має версію з баштой на даху (з кулеметом). У Мережі показували, що ЗСУ має зпараз саме такі машини. Ці бронеавтомобілі призначені для перевезення піхоти, розвідки, патрулювання.

Раніше стало відомо, що українські танкісти на Leopard 1 використовують бельгійські снаряди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ