Today.ua

Названо вакансії для українських біженців без досвіду роботи у Польщі, Чехії, Литві та Нідерландах

Українські біженці активно влаштовуються на роботу за кордоном. Названо вакансії, які доступні нашим співвітчизникам без знання мови.

Керівник міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Маргарита Нестеренко повідомила, ким можуть працювати українські біженці у європейських країнах. Наголошено, що там стає дедалі більше пропозицій роботи для приїжджих, до яких не висувають вимог щодо кваліфікації та досвіду.

У Європі стартує виробничий сезон, у розпалі сезонні польові роботи. Для наших земляків найчастіше пропонують вакансії у Східній Європі. А в західній, наприклад, у Нідерландах чи Німеччині потрібне знання мови, причому на високому рівні – B2 чи C1.

За словами Нестеренко, українські біженці часто погоджуються на просту фізичну роботу навіть за наявності кваліфікації. Це пов'язано з тим, що вони хочуть швидше вивчити мову й мати дохід. Зі знанням мови можна претендувати на посади за фахом.

Польща

З середини квітня в країні стартують сезонні роботи на полях та виробництві. Щодо сільського господарства, переважно шукають людей на збір полуниці.

Є вакансії на заводах із виробництва м'ясної продукції та у машинобудівній галузі. Потрібні працівники на складі логістичних складів для комплектування замовлень. Заробітна плата – 4000-5000 злотих на руки на місяць.

Чехія

З початком сезону польових робіт з'явилися місця на вирощуванні та переробці овочів у теплицях та на заводах, де  продукцію обробляють та пакують. Заробітна плата – до 1500 євро на руки, житлом забезпечують.

На автомобільних підприємствах зарплата - 1000-1200 євро "чистими", на складах великих логістичних компаній - 1000-2000 євро.

Також треба враховувати, що єдиний спосіб працевлаштування – наявність статусу тимчасового захисту саме у Чехії. Потрібно, щоб не було виду на тимчасове проживання чи актуальну візу в іншій країні Євросоюзу. Чехія не приймає біженців, які отримували тимчасовий захист в іншій європейській країні.

Литва

У цій країні без знання мови та компетенцій можна влаштуватися робітниками на заводи з виробництва м'ясної продукції та зарплатою 1100-1200 євро чистими. Кухарі заробляють 1000-1300 євро на місяць. Їх забезпечують безкоштовним харчуванням.

На виробництві морозива можна заробляти 1000 євро, проживання безкоштовне.

У Литві найчастіше пропонують вакансії у великих містах або поряд із населеними пунктами, де розвинена інфраструктура.

Часто – з безкоштовним житлом від роботодавців та на деяких підприємствах – з безкоштовним харчуванням.

Нідерланди

У Нідерландах також стартують сезонні роботи. Потрібні працівники для збирання салату на полях. Заробітна плата після відрахувань – від 2000 євро.

Раніше повідомлялося, що українця за кордоном, а саме чоловікам призовного віку, заборонили отримувати паспорти за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ