Today.ua

Росія буде намагатися взяти Харків: прийнято рішення про перенесення виробничих потужностей унікального машинобудівного заводу на захід України

Росія прагне забрати в України Харків. Звісно, ЗСУ не віддадуть ворогу другу столицю. Але місто може опинитися в зоні бойових дій і зазнати великої руйнації. Через це прийнято рішення про часткове перенесення виробничих потужностей унікального машинобудівного заводу з Харкова на захід України. Йдеться про АТ Укренергомашини.

Про це повідомляє NV, посилаючись на інформацію Іnterfax.

Як стало відомо, наглядова рада АТ Укренергомашини на своєму засіданні, що відбулося 18 квітня, ухвалила рішення про створення трьох філій у містах на заході України. Зокрема, філії планують розмістити у Львівській, Закарпатській та Чернівецькій областях. Туди перевезуть виробничі потужності  підприємства. Де саме будуть знаходитись ці філії, не повідомляють. Кажуть, це стане відомо згодом.

Що відомо про АТ Укренергомашини

Це підприємство більше відоме широкому колу під назвами АТ Турбоатом та Електроважмаш. В Україні воно унікальне. Адже тільки на ньому випускають турбіни для всіх типів електростанцій, включаючи й атомні. Крім того, тут також випускають електродвигуни для міського та залізничного транспорту.

Таке підприємство збудувати з нуля дуже важко. Воно потребує велетенських капіталовкладень та дуже специфічного обладнання. Саме тому його треба будь-що зберегти.

 

Звісно, виникає питання, чому керівництво підприємства, понад 75% якого належать державі, лише на третьому році війни усвідомило, що треба рятувати унікальне обладнання? Проте, як стало відомо, питання про створення філій підприємства на заході країни виносили на позачергові збори акціонерів і в 2022, і в 2023 роках. Але тоді для ухвалення такого рішення забракло голосів.

До речі, про "апетити" РФ на Харків недвозначно натякнув у своєму інтерв'ю очільник російського МЗС Сергій Лавров. Він заявив, що Харків відіграє важливу роль у планах Росії.

Нагадаємо, у британському The Telegraph заявили про початок Третьої світової війни, яку ігнорує Захід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ