Today.ua

Польські виробники вимагають захистити їх від ще одного українського товару

Асоціація виробників цементу Польщі скаржиться, що український товар на їхньому ринку виграє конкуренцію в нечесних умовах. Проблема у податку, який поляки платять, а українці поки що ні.

Після численних протестів польських аграріїв пролунав незадоволений голос із непродовольчого сектору. Асоціація виробників цементу Польщі заявила про те, що минулого року постачання з України збільшилось у 3,5 раза – до 330 тисяч тонн.

У цих умовах польське виробництво скоротилося майже на 12% - до 16,6 млн тонн цементу на рік. На додаток, за словами голови Асоціації Збігнева Пільха, імпорт з України продовжує зростати.

"У 2023 році він становив 38%, а в січні 2024 року - майже 50% від загального імпорту цієї продукції до Польщі. Такі показники дуже турбують нас", - сказав Пільх.

Асоціація виробників цементу Польщі з розумінням ставиться до складної ситуації в Україні через військову агресію Росії, каже її керівник.

Проте Збігнєв Пільх нагадує: в Україні не діє екологічний податок CBAM (у нашій країні його буде введено у 2026 році). Тому українська продукція дешевша і їй простіше виграти конкуренцію на польському ринку.

Пільх вважає, що польським виробникам цементу мають надати допомогу на рівні місцевого уряду, або навіть керівництва Європейського Союзу.

Нагадаємо, через схожі причини з початку лютого польські фермери блокують пункти пропуску на кордоні з Україною. Вони перешкоджають руху фур із нашими сільгосптоварами, домагаючись посилення умов для українського експорту.

28 березня у Варшаві відбулися переговори між прем'єрами Польщі Дональдом Туском та України Денисом Шмигалем. Як заявили глави урядів, вони шукали "добрі рішення" для обох сторін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ