В Україні ціни на хліб зростуть уже найближчим часом. Причому пекарі анонсують значне зростання – майже на третину. Не погоджуються з їхніми цифрами експерти та влада. Вони кажуть, що зростання цін буде, але не таке значне. Максимум – до 10%.
У причинах зростання ціни на хліб розбиралися журналісти ТСН.
Пекарі називають три основні причини зростання вартості хліба:
- подорожчання сировини – зерна і борошна;
- перебої зі світлом;
- брак персоналу.
"Зерно здорожчало майже вдвічі, відповідно борошно, як похідне від цього здорожчало. Наша продукція не могла не відчути цього на собі, ці зміни", - поділилась директорка одного з великих хлібзаводів Олена Тараненко.
Згоден з колегою і президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дудченко. Крім подорожчання борошна, він називає ще кілька причин підвищення загальної собівартості виготовлення хліба:
- зростання ціни на олію та цукор на 10%;
- подорожчання електроенергії;
- перебої з електрикою.
До речі, саме третій чинник, за словами голови асоціації, найбільш згубно діє на процес випічки хліба. Адже, якщо електрику вимкнути під час процесу випічки і відразу не відновити електропостачання, то вся партія хліба може вийти бракованою. Адже це є грубим втручанням у процес випічки хліба.
Звісно, всі великі підприємства вже обзавелися генераторами. А от малим купівля генератора – не кожному по кишені. Та й наявність генератора може врятувати процес, але не врятує від подорожчання продукту. Зрештою виробники будуть змушені підвищити ціну на свій продукт до 30%.
"На сьогоднішній день всі прекрасно розуміють, що підняти ціни на 30% такого не буде, але поступово на цю ціну можуть вийти найближчі кілька місяців", - заявив Юрій Дученко.
Експерти і влада не погоджуються з цифрами
Вони кажуть, що пекарі явно завищили свої похмурі прогнози. Подорожчання, звісно, буде, але не на 30 відсотків, а значно менше.
Так, економіст Олег Пендзін каже, що свого часу при інфляції у 27% хліб подорожчав лише на 2%. До того ж, він не розуміє посилань виробників на подорожчання електроенергії для населення. Адже пекарі ніколи не платили за електрику за тарифами для населення, а завжди – за ринковою ціною.
"Підвищення цін і тарифів на електричну енергію для населення жодним чином не стосується бізнесу. Бізнес як отримував по ринковим цінах. так і отримує", - каже Пендзин.
Втім, виробники скаржаться не так на подорожчання електроенергії, як на її відключення, яке змушує їх використовувати дорогий генераторний струм.
Не погоджуються з розрахунками виробників і в Мінагрополітики. Так, за словами в.о.міністра агрополітики Тараса Висоцького, торік вітчизняні хлібороби зібрали вдосталь продовольчого зерна, Зокрема, було зібрано 22 мільйони тонн пшениці. Однак вона зросла в ціні на 10-15 відсотків на міжнародному ринку, що позначилось і на наших внутрішніх цінах. Але це аж ніяк не 30%.
"Ми бачили розрахунки 7-10 відсотків у найближчий період. Насправді історично таких різких, щоб прямо 30 відсотків прецедентів не було", - каже Тарас Висоцький.
Оте, подорожчання хліба вже найближчим часом насправді буде. Але воно не буде таким значним, як лякають виробники. Вартість буханця зросте максимум на 10-15%.
Нагадаємо, торгові мережі попереджають українців про різке зростання цін на продукти.