Today.ua

Ізраїль планує повністю відмовитись від систем ППО Patriot

ВПС Ізраїлю повідомили про те, що найближчими місяцями повністю відмовляться від систем Patriot. Їх замінять більш сучасними та ефективними комплексами ППО.

Про намір відмовитися від американських систем ППО ЦАХАЛ заявляв ще у лютому. І, як пише видання The Times of Israel, вже через два місяці Ізраїль повністю відмовиться від систем Patriot, а персонал комплексів перенавчать на управління системою "Залізний купол". 

Patriot стояв на озброєнні ізраїльської армії з 1991 року. Після того, як він добре показав себе проти іракських ракет Scud, Ізраїль придбав ці системи ППО. Але, навіть з огляду на ті складні обставини, в яких існує держава, за весь цей час Patriot застосовувався лічену кількість разів.

Перше перехоплення дана система ППО здійснила лише у 2014 році, коли ліквідувала БпЛА, запущений ХАМАС із Сектору Газа. За наступні десять років на рахунку Patriot був десяток цілей, у тому числі винищувачі ВПС Сирії, які порушували повітряний простір Ізраїлю.

За наявності системи "Залізний купол" Patriot фактично виявився не потрібним. Ізраїльська ешелонована система протиповітряної оборони ефективно протистоїть нападам із повітря.

Вона влаштована таким чином, що здатна збивати все від мінометних боєприпасів до балістичних ракет. Ефективність системи "Залізний купол" вкотре була доведена під час масованого удару з боку Ірану та Хезболли в ніч із 13-го на 14 квітня.

"Незрозуміло, що буде із батареями Patriot, які дуже потрібні Україні, оскільки вона прагне захистити своє небо від російських ракет", - пише The Times of Israel.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомляв скільки систем Patriot можуть поставити союзники України. Конкретні країни він не називав, але якщо Ізраїль не входить до їхнього числа, то дипломатичні зусилля МЗС можуть докласти у цьому напрямі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ