Today.ua

Офіційний курс долара небезпечно наблизився до психологічної позначки 40 грн

Офіційний курс долара побив черговий рекорд. Він виріс на 18 копійок.

Традиційно, наприкінці робочого тижня Національний банк України опублікував офіційний курс валют на понеділок. Американська валюта знову виросла щодо гривні – цього разу одразу на 18 копійок.

Курс на 22 квітня встановлено на рівні 39,7879 гривні за 1 долар США. Він оновив сьогоднішній рекорд, що становив 39,6037 грн/дол. Курс євро також зріс та встановлений на рівні 42,3821. Нагадаємо, сьогодні він становив 42,2789.

На готівковому ринку американська валюта пробила психологічний рубіж і торгувалася в обмінних пунктах рівно по 40 грн за 1 долар.

За даними Національного банку України, українські підприємства роблять прогноз на значення обмінного курсу за рік на рівні 40,44 грн/долар. Фінансисти менш оптимістичні, вони переконані, що валюта США коштуватиме за 12 місяців 41,81 грн/долар.

У проєкті бюджету на 2024 рік Кабінет міністрів прогнозував середній курс долара на рівні 41,4 грн. Тож подолання планки у 40 грн, яку фінансові аналітики називають психологічним бар'єром, зважаючи на все неминуче.

Нацбанк намагається балансувати курс американської валюти в такий спосіб, щоб Мінфін отримував більше гривень за кожен долар іноземної допомоги. Однак при цьому дуже його не відпускає, оскільки це підхльосне і без того чималу в Україні інфляцію.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пенздін вважає цей чинник головною причиною того, чому НБУ не дозволить долару переступити позначку у 40 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ