Today.ua

Одній категорії пенсіонерів передбачена надбавка майже у 1000 грн: хто може на неї претендувати

В Україні для багатьох пенсіонерів передбачена не лише базова виплата за загальний стаж, а й різні надбавки. Зокрема, додаткову виплату майже у 1000 грн можуть оформити пенсіонери, які втратили працездатність.

У законі, що регламентує підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб, йдеться про те, що непрацездатні пенсіонери можуть оформити допомогу у розмірі 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

На сьогодні цей показник становить 2361 грн, отже, розмір допомоги – 944 грн 40 копійок.

Для цього пенсіонеру має бути більш як 80 років, він повинен бути самотнім (проживати самостійно) і потребувати постійного догляду у зв'язку зі станом здоров'я. Зазначається, що доплату можуть отримувати лише пенсіонери за віком. Якщо людина отримує пенсію по інвалідності, то на цю додаткову виплату вона не може розраховувати.

Факт необхідності постійного стороннього догляду має бути підтверджено медиками.

Також пенсіонерам в Україні належить доплата за віком:

Проте слід врахувати, що ця надбавка нараховується лише громадянам, пенсія яких не перевищує 10 340 грн.

Нагадаємо, пенсії українців були проіндексовані у березні з коефіцієнтом 1,0796. У середньому пенсійна виплата збільшилася в країні майже на 400 грн, однак є пенсіонери, для яких вона склала 100 грн і навіть менше.

1 квітня підвищили пенсії ще двом категоріям громадян – тим, які продовжують працювати, та тим, кому на заслуженому відпочинку виповнилося 65 років. У ПФУ зробили заяву про те, що громадяни не отримають збільшених виплат у травні, і назвали причину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ