Today.ua

Обурені діями уряду словаки зібрали гроші на снаряди для ЗСУ

У Словаччині провели успішний збір за принципом краудфандингу. Прості громадяни зібрали близько 2 млн євро на закупівлю боєприпасів для української артилерії.

Обличчям кампанії став 99-річний журналіст Отто Сімко, який пережив Голокост. У відео, розміщеному на платформі YouTube, він заявив, що обурений діями словацького уряду.

Нагадаємо, Словаччина відмовилася приєднатися до закупівлі снарядів для Збройних сил України в рамках ініціативи сусідньої Чехії. Крім цього, у Братиславі заявили, що конфлікт Росії та України не має військового вирішення та припинили будь-яке фінансування Києва.

"Коли я почув про ініціативу чеського уряду, мені було дуже приємно почути, що вишукуються всі способи, щоб допомогти Україні захиститися від агресора, бо іншого шляху немає", - заявив Отто Сімко.

Він також сказав, що росіяни мають бути вигнані з території України, щоб підсумок переговорів про мир не зашкодив її незалежності.

У кампанії зі збору коштів брали участь прості громадяни Словаччини. Їм удалося зібрати близько двох мільйонів євро.

У пам'яті словацького, як і чеського народу, пам'ятні радянські танки на вулицях Праги у серпні 1968 року, коли їхні країни були єдиною державою. Тому підтримку України словаки вважають за свій обов'язок і категорично не згодні з рішенням свого уряду.

Гроші, зібрані у рамках краудфандингової кампанії, будуть передані на закупівлю снарядів для українських військових у рамках "чеської ініціативи".

Нагадаємо, цього тижня прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала повідомив, що його країна законтрактувала для України перші 180 тисяч снарядів у рамках цієї програми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ