Today.ua

Названо п'ять причин, через які українця можуть позбавити пенсії

В Україні є законні підстави для позбавлення пенсії громадянина. У цьому матеріалі ми розглянемо п'ять причин, через які це може бути зроблено.

Пенсії більшості українців не можна назвати великими. Багато хто з них ледве може дозволити собі найнеобхідніше. Але навіть цих скромних відрахуваннь держава може позбавити громадянина.

Причина перша

Якщо при оформленні пенсії громадянин надав Пенсійному фонду України недостовірну інформацію, це може бути підставою для припинення виплат. У цьому випадку доведеться дати пояснення ПФУ і надати документи, які підтверджують, що вам таки належить пенсія.

Причина друга

Пенсіонер, який виїхав до іншої країни на постійне місце проживання, також може втратити пенсію. Зазначимо, якщо українцю надано статус тимчасового захисту у чужій країні, то для нього пенсія збережеться.

Причина третя

Пенсії позбавляють громадян, які були визнані зниклими безвісти. На жаль, для нашої країни й ця причина зараз є дуже актуальною.

Причина четверта

Якщо пенсіонер протягом шести місяців не забирав свою пенсію на пошті або не знімав її з банківської картки, це також може стати підставою для ПФУ припинити виплати. Навіть якщо ви не потребуєте цих грошей просто зараз, не забувайте отримувати/знімати пенсію, адже гроші зайвими ніколи не бувають.

Причина п'ята

Для пенсіонерів, яким присвоєно статус тимчасово переміщеної особи, було запроваджено процедуру фізичної ідентифікації. Пройти її можна у відділеннях Ощадбанку та ПФУ, а також на сайті електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою сервісу "Дія.Підпис".

Якщо цього не зробити, пенсію продовжуватимуть нараховувати, але приходити вона не буде. Зазначимо, що після проходження ідентифікації виплата відновиться, а також вам перерахують гроші за всі місяці, в які її було припинено.

Про те, як пройти ідентифікацію пенсіонерам з обмеженими фізичними можливостями, ми докладно розповідали у нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ