Today.ua

Названо операцію з банківською картою, через яку блокують рахунки українців

Клієнти українських банків віднедавна почали скаржитися на блокування рахунків. Особливо часто це відбувається після операцій з купівлі криптовалюти.

В чому причина блокування карток

Власники карток ПриватБанку та monobank скаржаться на форумі Мінфіну, що їхні картки були заблоковані. На думку авторів постів, вони не зробили нічого протизаконного – просто купили чи продали криптовалюту.

Одна із клієнток monobank із Вінниці розповіла, що її картку заблокували після спроби вивести гроші з криптобіржі. Після цього фінансова установа попросила її підтвердити через програму "Дія", що це була саме вона.

Жінка стверджує, що пройшла верифікацію, однак за годину її карту остаточно заблокували без пояснення причин.

В чому причина?

У банках дали роз'яснення, що самі собою операції з криптовалютою не є підставою для блокування рахунку клієнта. Для банків це звичайна операція і найчастіше вони навіть не знають, на які цілі було здійснено переказ.

Однак система автоматичного контролю може запідозрити ризик для клієнта при нетиповій операції та попросити його верифікувати особу через програму "Дія".

Це взагалі законно?

Річ у тім, що купівля криптовалюти є надзвичайно популярним способом для шахраїв "відмити" гроші з вкраденої карти. Якщо зловмисник отримав доступ до картки клієнта банку, він часто намагається швидко купити "крипту" навіть за завищеною ціною, аби витратити гроші, що йому не належать.

Такі угоди потрапляють у поле зору автоматичної системи безпеки й карта блокується задля захисту клієнтів. Однак це, як бачимо, відбувається і з самими клієнтами банків, якщо вони вирішують придбати електронну валюту.

При цьому Нацбанк України дав роз'яснення, що банки мають право так чинити в рамках законодавства.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що ПриватБанк модернізував свій сервіс для збирання пожертв "Конверти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ