Today.ua

На ринку праці виник гострий дефіцит фахівців: названо найпопулярніші вакансії

В Україні з'явилося багато вакансій – уже три місяці поспіль їхня кількість перевищує 100 тисяч. Спостерігається гострий дефіцит деяких фахівців. Названо найпопулярніші вакансії.

За даними Work.ua, який провів дослідження, у жовтні зросли зарплати, а кількість відгуків від претендентів виявилася низькою. Аналітики спостерігають на ринку праці хронічну нестачу кандидатів на вакансії: компаніям складно шукати професіоналів.

Роботодавці готові розглядати кандидатури різного віку, запрошувати ветеранів та людей з інвалідністю. Середній розмір заробітної плати по країні становив 18 тис. грн.

Лідируючу позицію за кількістю пропозицій зайняли категорії "Робочі спеціальності, виробництво" та "Сфера обслуговування", "Продаж, закупівля", "Готельно-ресторанний бізнес, туризм", "Роздрібна торгівля", "Логістика, склад, ЗЕД", "Медицина, фармацевтика".

Минулого місяця побільшало вакансій у галузях: "Страхування", "Нерухомість", "Фінанси, банк", "Охорона, безпека" та "Юриспруденція".

Збільшився попит на кур'єрів, майстрів шиномонтажу, дизайнерів меблів, кранівників, офіс-менеджерів, медіабаєрів та координаторів зі збуту.

Примітно, що минулого місяця найбільш популярними стали ветерани – кількість вакансій для них зросла на 5%, людей з інвалідністю – на 1% та пенсіонерів – на 2%. Також побільшало віддаленої роботи.

Найбільше роботи (62% вакансій) – у п'яти областях: Київській (34 863), Львівській (9766), Дніпропетровській (10 070), Харківській (3729) та Одеській (7054).

У жовтні збільшилася конкуренція в ІТ. Також зросла конкуренція на суміжні з цією сферою професії, які передбачають віддалену зайнятість.

Спостерігається кадровий голод у медицині: гостро потрібні гастроентерологи, ендокринологи та ендоскопісти. Дефіцитними залишаються специфічні робітничі професії монтер колії, гірник, штампувальник.

Нагадаємо, що Міноборони готує реформу військкоматів: очікується відкриття порталу з вакансіями у ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ