Today.ua

Мобілізація посилилась: стали відомі зміни, що очікують на чоловіків з інвалідністю

В Україні ухвалили новий закон, який стосується мобілізації. Нововведення торкнуться різних категорій чоловіків. Стало відомо про зміни, які очікують на чоловіків з інвалідністю.

В умовах воєнного стану українців з інвалідністю можуть призвати лише добровільно та за місцем проживання. Відомо, що чоловіки, які набули статусу інвалідності II та III груп після початку повномасштабної війни повинні, повинні повторно пройти ВЛК.

Адвокат Роман Симутін заявив, що йому невідомі законодавчі інструменти для примусового проходження медичного огляду.

"Фактично залишається лише один спосіб – застосувати презумпцію винності та визнати винним без вини. Тобто скасують інвалідність, якщо чоловік відмовиться пройти повторний огляд", - зазначив правозахисник.

Юрист навів приклад - подібну норму, яка діє в адміністративному кодексі. Йдеться про відмову водія від проходження обстеження щодо сп'яніння.

Співробітнику поліції просто не потрібно змушувати водія проходити огляд. У разі відмови він прирівнюється до управління у стані сп'яніння. Тому складається протокол, накладається штраф і громадянина позбавляють прав водія.

Нагадаємо, що згідно із законом призову на військову службу в ході мобілізації не підлягають військовозобов'язані, які:

При отриманні повістки слід прийти у вказаний час у військкомат. Потрібно мати при собі документи, що підтверджують інвалідність.

Раніше стало відомо, що новий закон про мобілізацію вимагає, щоб чоловіки у 60-денний термін повідомили у ТЦК номер мобільного телефону та адресу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ