Today.ua

Міноборони пояснило вилучення з мобілізаційного закону норми про демобілізацію після 36 місяців на фронті

Верховна Рада ухвалила нову версію закону про мобілізацію. Однак в остаточній версії документа немає норми, що гарантувала демобілізацію для воїнів, які провели три роки на фронті.

Народний депутат Олексій Гончаренко прямо із сесійної зали повідомив, що 227 його колег підтримали вилучення норми, яка гарантувала звільнення у запас бійців після 36 місяців безперервної служби.

Це рішення парламентаріїв прокоментували у Міністерстві оборони України. Представник відомства Дмитро Лазуткін розповів, що на вилученні цього пункту наполягав Генеральний штаб.

"Норма про демобілізацію, як ви знаєте, в першому читання була наявна – через 36 місяців. І кожен фактично бачив, що вона була в законопроєкті. Але наразі були побажання від Генерального штабу, який розуміє оперативну ситуацію, який розуміє загрози і ризики, що стоять перед державою. Ми не можемо зараз ухвалювати поспішних рішень. Ясна річ, що популістських думок дуже і дуже багато", – заявив Лазуткін.

Представник Міноборони зазначив, що військова агресія Росії йде шляхом ескалації й в цих умовах послаблювати ЗСУ в жодному разі не можна. Дмитро Лазуткін додав, що оборонний комітет Ради розробить окремий закон, який регламентуватиме питання ротації та демобілізації.

"Зрозуміло, що люди, які від початку воюють і тримають оборону з 2022 року і втомлюються, і виснажуються, але водночас потрібне поповнення, і дуже багато норм треба буде врегулювати", – заявив представник Міністерства оборони України.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада 283 голосами "за" ухвалила закон про мобілізацію. У нашому матеріалі ми зібрали його основні пункти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ