Today.ua

Марк Рютте заявив про готовність Нідерландів придбати Patriot для України

Перший день саміту лідерів країн Європейського Союзу приніс Україні багато добрих новин. Є ймовірність, що за його підсумками, система ППО нашої країни значно посилиться.

Як ми повідомляли раніше, всі 27 лідерів країн Євросоюзу, які беруть участь у саміті, підтримали рішення щодо надання Україні більшої кількості систем протиповітряної оборони. Президент Ради Європи Шарль Мішель заявив, що це питання треба вирішити за лічені дні, у найгіршому випадку – тижні.

Окремі держави також виступили з ініціативами щодо зміцнення повітряного щита України. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте ще до відкриття саміту заявив, що його країна готова придбати Patriot для України у тих країн, які хотіли б надати його Києву, але з якоїсь причини не готові зробити це безпосередньо.

"Ми знаємо, що багато країн мають багато систем Patriot, але не бажають надавати їх напряму. Ми можемо в них купити, можемо доставити в Україну, у нас є гроші. Це надзвичайно важливо", - сказав Рютте.

Рютте не уточнив, скільки систем може собі дозволити Амстердам закупити для України. Однак на загальному тлі рішень Ради Європи його заява звучить, зокрема, як заклик до колег активізувати роботу із закриття неба над Україною.

Нідерланди є надійним партнером України від перших днів війни. Днями Марк Рютте заявив, що Амстердам знайшов додаткову можливість надати Києву допомогу. Нідерланди збільшили фінансування цього року до 3,4 млрд євро.

Завтра, нагадаємо, пройде Рада Україна-НАТО, на якій ключовою темою також стане постачання систем ППО в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ