Today.ua

Курс долара “підігрівають“ самі українці: чи продовжить падати гривня

У березні курс до американської валюти вперше перевищив 39 гривні за долар. Чому так відбувається і чи продовжиться падіння гривні, розповімо в цьому матеріалі.

Після того, як український Нацбанк у жовтні 2023 року відпустив курс гривні у відносно вільне плавання, вона трималася досить стабільно. Це забезпечували зовнішні позики та фінансова допомога партнерів України.

Іноземні гроші дозволяють утримувати курс національної валюти, але у разі невиконання зобов'язань з боку союзників можуть початися проблеми.

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, що у березні Україні виділили рекордні $9 млрд зовнішньої допомоги. Але у перші два місяці року Київ отримав лише 10% від необхідної нам суми.

Це стало одним із чинників, чому гривня впала до долара більш ніж на 3%. Ексглава Ради НБУ Богдан Данилишин вважає, що певний вплив на курс національної валюти зробили й самі українці.

"Наразі серед чинників, що додатково прискорювали девальваційні процеси було тимчасове посилення попиту з боку населення на іноземну валюту на фоні нижчої облікової ставки та дохідності за тримісячними депозитними сертифікатами", - вважає ексголова Ради НБУ.

Нагадаємо, Нацбанк знизив облікову ставку НБУ з 15 до 14,5% у березні. 

Загалом Богдан Данилишин вважає, що на коливання обмінного курсу впливають ситуативні фактори, і НБУ своєчасними інтервенціями тримає ситуацію під контролем.

Раніше ми повідомляли, що, за розрахунками уряду, долар до кінця року коштуватиме 41 гривню. Однак зауважимо, що Кабмін навів найбільш песимістичний варіант розрахунків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ