Today.ua

Кабмін спростив отримання грошової допомоги українським біженцям та переселенцям, - Мінсоцполітики

Кабмін розширив можливості призначення грошової допомоги малозабезпеченим українцям. Тепер її зможуть оформити біженці та переселенці. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства соціальної політики.

Вказано, що нова ініціатива покликана підтримати сім'ї, які гостро потребують фінансової допомоги. До цього малозабезпеченим сім'ям могли відмовити у нарахуванні допомоги за наявності працездатних непрацюючих осіб або у разі, якщо за них не сплачувався ЄСВ протягом трьох місяців перед зверненням. Це ускладнювало отримання виплат сім'ям внутрішньо переміщених осіб, які втратили роботу, а також біженців, які приїжджають з-за кордону додому.

Ситуацію вирішили виправити. В уряді спростили оформлення грошової допомоги громадянам, які переїхали і поки що не мають джерел доходу. Їм нараховуватимуть допомогу на шість місяців. Нововведення торкнуться:

У Мінсоцполітиці наголосили, що виплата допомоги малозабезпеченим українцям поєднується з інструментами щодо стимулювання до працевлаштування. Громадянам допомагатимуть повертатися до економічно самостійного життя.

Якщо у сім'ї біженців чи переселенців є працездатні та безробітні особи, вони повинні протягом двох місяців після призначення допомоги як малозабезпечені працевлаштуватися або стати на облік у Державному центрі зайнятості.

"Допомога малозабезпеченим призначається тим сім'ям, в яких сукупний розмір доходів не перевищує рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї (для працездатних осіб це - 55% прожиткового мінімуму - 1665,4 грн, для дітей - 140% (у віці до 6 років - 3588,2 грн, від 6-18 років - 4474,40 грн), для осіб, які втратили працездатність - 100% - 2361 грн", - пояснили у відомстві.

Раніше повідомлялося, що Кабмін ще на місяць продовжив грошову допомогу переселенцям. Йдеться про 2000 грн для дорослих та 3000 грн для дітей чи осіб, які мають інвалідність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ