Today.ua

Кабмін має намір запровадити новий податковий збір для ФОП

Міністр фінансів України Сергій Марченко не відкидає підвищення податків в Україні. Його відомство вже готує відповідний законопроєкт.

Витрати України суттєво підвищилися після посилення мобілізації. Голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа раніше повідомляла, що це вимагатиме не менше 300 млрд гривень. Ще 400 млрд грн, за її словами, потрібно на закупівлю та ремонт військової техніки.

За даними Forbes, Міністерство фінансів України вже працює над законопроєктом, що підвищить у країні основні податки. Як повідомили джерела видання у профільному комітеті українського парламенту, військовий збір буде підвищено з 1,5 до 5%. Це має принести бюджету додаткові 90-100 млрд гривень на рік.

Також його дію розширять на фізичних осіб-підприємців (ФОП), які також віддаватимуть державі на військові потреби 5% своїх доходів.

Саме збільшення військових витрат спричинить підвищення податків в Україні, зазначили співрозмовники видання Forbes.

Окрім цього, готується підвищення податку на додану вартість. Збільшити ПДВ в уряді планують на 2-3%.

"Той шалений додатковий тиск, який ми відчуваємо з точки зору необхідності забезпечення військових видатків саме за рахунок внутрішнього ресурсу, на жаль, він є, і він має мати відповіді", - заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Очікується, що законопроєкт Мінфіну надійде до Верховної Ради не пізніше за початок липня. Нові податкові ставки почнуть діяти не раніше вересня.

Ще одним джерелом наповнення бюджету може стати економічне бронювання. Нагадаємо, Комітет із питань економічного розвитку українського парламенту запропонував підприємствам самим визначати співробітників для надання їм відстрочки від мобілізації. За це вони мають платити 20 тисяч гривень на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ