Today.ua

Багатьом українцям не зарахують до страхового стажу період роботи за останні 10 років

Українцям, які працювали певний час за кордоном, спростять облік страхового стажу. Їм врахують роки, які вони працювали поза межами України. Проте деяким майбутнім пенсіонерам можуть не зарахувати стаж роботи упродовж останніх 10 років.

Такі моменти містить закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України". Цей закон, зокрема, спрощує процес обчислення страхового стажу українцям, які певний час працювали за кордоном.

Так, українцям тепер враховуватимуть страховий стаж роботи за кордоном, навіть якщо в України немає угоди з цією країною щодо пенсійного забезпечення. Для цього лише потрібно буде представити документ, який підтверджує період легальної роботи за кордоном.

Крім того, депутати повернули українцям, які певний час працювали і проживали поза межами України (на території колишніх союзних республік), право на зарахування стажу, який вони там здобули.

Україна свого часу вийшла із міждержавної угоди країн-учасниць СНД, яка гарантувала громадянам цих країн взаємний залік трудового стажу, отриманого в цих країнах. Таким чином, українцям, які певний час працювали в РФ, Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикістані, Туркменістані та Узбекистані, не зараховувався період роботи в цих країнах після 1991 року. Однак цим законом ситуацію виправлено. Тепер їм цей стаж зарахують.

Але заробітки в цих країнах та сплачені в них страхові внески враховуватись не будуть. При розрахунку пенсії братимуть до уваги лише зароблений там стаж без врахування розміру сплачених там пенсійних внесків.

Стаж, отриманий після 2014 року, зарахують не всім українцям

Це обмеження стосуватиметься українців, які проживали і працювали на ТОТ після лютого 2014 року. До стажу може не увійти період з 19 лютого 2024, тобто з тієї дати, як Росія почала анексію українських територій.  

Однак цих років стажу позбавлять не всіх громадян, які працювали на країну-агресора. Закон обмежує нарахування стажу лише для певних категорій працівників. Зокрема, не зарахують цей стаж тим, хто:

Решті громадян, які не обіймали посад у силових або владних органах на ТОТ, а просто працювали, щоб забезпечити собі прожиття, зарахують відпрацьований час. Щоправда, у них можуть виникнути проблеми із документальним підтвердженням стажу роботи після 2014 року.

Нагадаємо, українці можуть поповнити свій страховий стаж, оформивши догляд за родичем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ