Today.ua

Зеленський домовився з Макроном: Франція передасть Україні артилерійські системи Caesar та снаряди

Президент України Володимир Зеленський провів переговори з Еммануелем Макроном. Президент Франції пообіцяв передати нашій країні артилерійські системи Caesar та снаряди до них.

Про це глава держави повідомив у своєму Telegram-каналі. Під час телефонної розмови з французьким колегою Володимир Зеленський обговорив ситуацію на полі бою та оборонні потреби ЗСУ. Йшлося про артилерійські системи, безпілотні апарати, боєприпаси, системи протиповітряної оборони та засоби радіоелектронної боротьби.

Нагадаємо, що 18 січня з'явилася інформація про створення у Парижі "артилерійської коаліції", яка працюватиме у рамках Контактної групи з питань оборони України. Франція планує виготовити для України 78 Caesar, шість з яких Україна оплатить самостійно.

Дружня країна також налагоджує виробництво боєприпасів. У 2024 році планується постачання 3000 снарядів на місяць для 155-мм гармат. Франція щомісяця постачатиме по 50 керованих авіабомб AASM Hammer (A2SM), а також надасть Україні 40 крилатих ракет великої дальності SCALP.

Як відомо, Caesar є самохідною артилерійською установкою нового покоління. Вона дозволяє з високою точністю вражати супротивника з відривом 20 км і далі лінії фронту.

Український лідер подякував Еммануелю Макрону за підтримку. У ході розмови політики обговорили двосторонній документ щодо гарантій безпеки в рамках Вільнюської декларації G7. Зазначено, що активна підготовка провідними європейськими країнами двосторонніх безпекових угод мотивує українців і демонструє лідерство ЄС.

За даними Forbes, Україна вперше може одержати від Франції близько 20 гіперзвукових винищувачів-бомбардувальників Dassault Mirage 2000D.

Президент Франції скасував візит до України

У Єлисейському палаці повідомили, що Макрон мав прибути до України з офіційним візитом 13-14 лютого. Однак поїздку перенесли з міркувань безпеки. Також стало відомо про відміну візиту французько-української ділової асоціації Medef International.

Спочатку французький президент мав приїхати до Одеси, а потім відвідати Київ. Очікувалося оголошення про створення фонду у 200 млн євро у вигляді пожертвувань для цивільних проектів.

Раніше Зеленський зробив заяву про поновлення правил бронювання чоловіків в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ