Today.ua

Зарплати військовослужбовцям перерахують заднім числом: які суми силовики отримають у серпні

Кабмін ухвалив постанову, яка регулює виплати військовослужбовцям. Йдеться про 30, 50 та 100 тис. грн доплат до основного грошового забезпечення силовиків.

Доплату 30 тис. грн повернуть окремим категоріям (ДСНС, НАБУ, поліцейські), а також тим, хто виконує бойові накази. Військовослужбовцям у тилу, незважаючи на вимоги, не дадуть військових премій, які скасували з лютого.

До такого нововведення негативно поставилися силовики, які служать у ЗСУ в тилу. В уряді уточнили, що на ці цілі потрібно додатково 170 млрд грн, які ніде взяти.

Ті, хто займається оперативним управлінням підрозділів, та військовослужбовцям у складі органу військового управління передбачено доплати у 50 тис. грн. А критерії доплати 100 тис. грн залишаються незмінними – безпосередня участь у бойових діях на передовій.

Курсанти отримуватимуть по 2,35 тис. грн, строковики – по 6 тис. грн – вони за бажанням можуть мобілізуватися. Інструкторам нарахують від 15 до 30 тис. грн.

Юрист Роман Лихачов, який консультує військовослужбовців, повідомив, що після скасування доплати у 30 тис. грн усім силовикам у тилу, від них почало надходити більше звернень знайти законну можливість звільнитися з армії та інших структур.

Проте правозахисник вважає, що градація виплат є обґрунтованою. Водночас відсутність грошового "бонусу" негативно відбивається на психологічному стані захисників:

"Звичайно, несправедлива ситуація, коли всі отримували однакову доплату у 30 тис. грн. І ті, хто знаходиться недалеко від зони бойових дій, і ті, хто перебувають у тилу. Але кожен військовослужбовець в Україні ризикує, оскільки часто об'єктом атак стають саме військові об'єкти. Повне скасування доплат для тих, хто перебуває в тилу, є демотивуючим фактором".

Раніше було названо найбільш високооплачуваних фахівців в Україні, яким стрімко підвищують зарплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ