Today.ua

Загальна мобілізація: у ЗСУ зробили заяву про вручення повісток 18-річним чоловікам

В Україні продовжується загальна мобілізація. Стало відомо, кого зараз призивають до армії. У ЗСУ зробили заяву про вручення повісток 18-річним чоловікам.

Ситуація на фронті складна – це все частіше чутно від воєначальників та аналітиків. Повістки військовозобов'язаним чоловікам видають повсюдно.

Начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо зазначив, що отримання цих документів на пошту "ні до чого не зобов'язує". Свідомі українці у відповідь звертаються до ТЦК для уточнення своїх даних:

"Виходить, що з якихось причин особу, якій повинні вручити повістку, не застали вдома. І таким чином цю людину просто поінформували. У принципі, вона може цю повістку просто проігнорувати, бо її потрібно вручати особисто в руки".

Фітьо нагадав, що чоловіки зобов'язані захищати Батьківщину. Закон не забороняє видавати повістки у будь-яких громадських місцях. Кілька тижнів тому почалися "рейди" спортзалами та розважальними центрами.

"Спортзал – це громадське місце. Тобто законом чітко встановлено, що здійснення заходів оповіщення можливе там, де не заборонено. У даному випадку це заклад, який надає громадські послуги, так само, як і заклади харчування. І якщо їх власники не заперечують, то представники ТЦК можуть провести там заходи щодо сповіщення громадян, які можуть підпадати під мобілізацію", – пояснив військовослужбовець.

За словами Володимира Фітьо, чоловіки, які змінили місце проживання часто не стають на облік, тим самим уникаючи мобілізації. Роботодавці повинні надавати дані про своїх співробітників у ТЦК.

 

Чи можуть мобілізувати 18-річних чоловіків

Щодо наймолодших чоловіків, то приписка до призовних дільниць відбувається з 17 років. Юнаки проходять первинний медичний огляд та стають на військовий облік у своїх ТЦК. Це необхідно для вступу до вузів та інших установ.

"Так, 18-річним, можуть вручити повістку, тоді вони просто з'являються у свій ТЦК, показують довідку про навчання або приходять із приписним свідченням. А ще краще – мати всі ці документи при собі і всі ці питання одразу знімаються", - запевнив Фітьо. 

За словами експерта, повістка не є квитком на фронт, він видається для актуалізації інформації про потенційного захисника. Чоловіків з 18 років не мобілізують, до 27 років вони належать до категорії призовників. У воєнний період термінову службу скасовано. Якщо юнаки хочуть служити, вони можуть це зробити тільки добровільно.

Студент до 27 років, якого відрахували із закладу, де він навчається на стаціонарі, або взяв академічну відпустку, все одно не підпадає під мобілізацію. Зараз у ЗСУ призивають чоловіків з 27 років.

Нагадаємо, що представникам ТЦК дозволили вручати повістки в квартирах двічі на день - вранці та ввечері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ