Today.ua

З'явився текст мирної угоди, яку Україна відмовилася підписувати навесні 2022 року

З'явився текст мирної угоди, яка могла бути підписана між РФ та Україною навесні 2022 року. Переговори, що почалися між ворогуючими сторонами майже на початку повномасштабної війни, до середини квітня 2022 вийшли у Стамбулі на фінішну пряму. Однак в останній момент Україна відмовилася підписувати цей документ.

Видання WELT опублікувало текст цієї угоди, в якому викладені взаємні умови та зобов'язання сторін.

Опублікований проект мирного договору виглядає таким, як він був на 15 квітня 2022. Після кількох раундів дуже складних переговорів, що розпочинались у Білорусі, а продовжились у Туреччині, переговорникам вдалося вийти на умови, прийнятні для обох сторін. Залишалося узгодити кілька моментів, щодо яких не було досягнуто домовленості. Їх мали з'ясувати при особистому спілкування президенти - Володимир Путін та Володимир Зеленський.

Проте в останній момент Київ відкликав своїх переговорників, вирішивши продовжувати війну до повного вигнання ворога за кордони 1991 року. Кажуть, фатальну роль у такому рішенні відіграв тодішній британський прем'єр Борис Джонсон. Власне, це підтвердив і Давид Арахамія, який тоді брав безпосередню участь у переговорному процесі.

Відповідно до проекту договору 2022 року Україна зобов'язувалася:

Російська сторона, у свою чергу, обіцяла:

Росія також заявила, що готова вивести свої війська з усієї території України, окрім Кримського півострова та окремих районів Донбасу.

Крім того,  в договорі не була врегульована повоєнна чисельність українського війська. Але була домовленість, що це та ще декілька гострих питань мають вирішити президенти обох країн під час особистої зустрічі. Усі ці деталі домовленостей підтвердили у коментарі WELT двоє учасників української переговорної групи.

Нагадаємо, Давид Арахамія підтвердив, що війна могла закінчитись у квітні 2022, якби не відмова України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ