Today.ua

З'явився докладний список категорій переселенців, яким продовжать виплату державної допомоги ВПО після 1 лютого

В Україні наразі отримують щомісячну державну допомогу ВПО близько 2,6 млн переселенців. Однак із 1 лютого кількість отримувачів цієї допомоги буде скорочено. Більшість переселенців мають до того часу знайти собі роботу. І все ж, виплати залишать для певних категорій населення.

Про це повідомила прес-служба Мінреінтеграції, посилаючись на урядову на постанову №1226, яку було затверджено 21 листопада 2023 року.

Отже, зараз близько 2,6 млн переселенців отримують щомісячну державну допомогу, яка становить 3000 гривень для інвалідів і дітей і 2000 гривень для дорослих працездатних громадян. Однак із 1 лютого виплату цієї допомоги більшості переселенців мають припинити. Відповідно до підрахунків, залишиться тільки близько 170 тисяч отримувачів такої допомоги. В уряді вважають, що півроку (з 1 серпня - відколи було ухвалено таких закон) досить, аби адаптуватись на новому місці та знайти собі роботу.

Та все ж, уряд вирішив розширити коло ВПО, яким буде продовжено виплату державної допомоги ще на півроку.

Зокрема, виплати буде продовжено таким сім'ям:

Отже, якщо сім'ї переселенців відповідають хоча б одному з цих критеріїв, і виплати їм було вперше призначено після 1 серпня 2023 року, то їм продовжать виплату державної допомоги ще на півроку. Причому, як зазначають у повідомленні прес-служби, виплати продовжуватимуть автоматично.

Нагадаємо, деякі переселенці можуть втратити статус ВПО і, відповідно, грошову допомогу від держави. Є перелік причин, через які виплату державної допомоги можуть скасувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ