Today.ua

З'явилася важлива інформація щодо запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні

Пенсії в Україні можуть зрости до європейського рівня завдяки запровадженню накопичувальної системи. Стало відомо, що Кабмін вже зараз може змінити діючі норми.

Уряд переніс запровадження накопичувальних пенсій. Крайня дата для запуску нової системи – 2025 рік. Однак можна вже зараз стимулює зміни, щоб підвищити виплати майбутнім пенсіонерам.

Нині в Україні діє солідарна система, яка не дає змогу забезпечити гідний розмір пенсій. Багато пенсіонерів змушені виживати, бо перебувають за межею бідності. Лише 7% працюючих українців є учасниками недержавних пенсійних фондів. Вони добровільно відкривають собі рахунки, якими планують скористатися на старості.

Економіст Андрій Новак пояснив, що обов'язкове пенсійне накопичення дозволить відраховувати кошти із зарплат працівників на рахунок, а банку - нарахувати відсотки. Зняти гроші можна буде лише після досягнення пенсійного віку. Така система дозволить збільшити частку зарплати українців на заслуженому відпочинку до 50%.

Голова Ради Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів Тетяна Сальникова нагадала про проведення реформи корпоративного управління державних підприємств. Його обов'язковою складовою є блок соціальної відповідальності підприємства. Потрібно запровадження пенсійних накопичень. І вже зараз можна було б запустити систему для працівників держпідприємств.

Також можна було б запровадити накопичувальну систему для деяких категорій соціально важливих професій – це вчителі, лікарі, військові, поліцейські та рятувальники, щоб фахівці залишалися в Україні.

Також можна реалізувати експеримент із запровадження пенсійних накопичень для співробітників підприємств, які йдуть на велику приватизацію.

"Термін експерименту спливає наприкінці 2023-го. Його треба, по-перше, продовжити, а по-друге, таки реалізувати. Це навіть не вимагає коштів із державного бюджету — платитимуть інвестори, які приватизують ці підприємства", - цитує Сальникову Фокус".

Раніше стало відомо, що деяким українцям пришвидшили вихід на пенсію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ