Today.ua

З 1 квітня у працюючих пенсіонерів підвищилися пенсії: коли розпочнеться їх нарахування

1 квітня Міністерство соціальної політики здійснило автоматичний перерахунок пенсій українців. Зміни стосуватимуться тих громадян, які досягли пенсійного віку, але продовжують працювати.

Перерахунок пенсій зробили, щоб врахувати додатковий стаж, який пенсіонери, що працюють, отримали за останні два роки. Громадяни, які працюють офіційно, сплачують у ПФУ Єдиний страховий внесок. Тому раз на два роки їм проводять додаткову індексацію, яка враховує зроблені за цей час відрахування.

У Мінсоцполітики уточнили, що розмір пенсії українця залежить не лише від стажу, а й від того, яку зарплату він отримує. Тому для кожного з пенсіонерів, що працюють, проводиться персональний перерахунок, з урахуванням усіх цих факторів.

У Міністерстві соціальної політики нагадали, що громадянам не потрібно звертатися до відділень Пенсійного фонду для того, щоб ініціювати перерахунок. Це було зроблено автоматично 1 квітня.

Також у відомстві повідомили, що цього року перерахунок провели для 654 тисяч пенсіонерів, що працюють. Це становить 6,2% від їхньої загальної кількості. Нагадаємо, в Україні на сьогодні понад 10,5 млн громадян досягли пенсійного віку.

Збільшену пенсію доведеться трохи зачекати. Попри те, що перерахунок відбувся 1 квітня, першу оновлену пенсію громадяни отримають лише у червні. Водночас нарахують надбавки до квітневої та травневої пенсій.

Це відбувається через поквартальну звітність про сплату Єдиного страхового внеску.

Нагадаємо, 1 березня в Україні проіндексували пенсії. Мінімальний її розмір збільшився до 2361 грн, максимальний – до 23 610 грн. Таким чином, середня пенсія становила близько 5,8 тисячі грн. У Мінсоцполітики наголосили, що це більш ніж на 10% більше, ніж на 1 березня минулого року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ