Today.ua

Як зміняться ціни на продукти до кінця 2023 року та у 2024-му: економічний прогноз

В Україні продовжують дорожчати продукти. В останні кілька місяців впала вартість овочів, але зараз вона знову зросла. Економісти прогнозували, що буде з цінами до кінця 2023 року, а також у 2024-му.

Продукти помітно подорожчали наприкінці жовтня: яйця, молочка, фрукти. Овочі також стали менш доступними. Огірки вже пропонують по 90-100 грн/кг, хоч зараз навіть не зима, а тепла осінь. Це пов'язано із завершенням збирання врожаю та витратами на теплиці.

Що буде з цінами на продукти до кінця року

Економіст Олег Пендзин вважає, що тенденція до подорожчання збережеться. До кінця року продукти подорожчають у середньому на 3-4% - через сезонний фактор, підвищення цін на паливо та очікування девальвації гривні.

Овочі та фрукти зростуть у ціні мінімум на 10%, бо додадуться витрати на транспортування та зберігання. Це торкнеться як помідорів та огірків, так і овочів борщового набору.

Імпортні фрукти можуть подорожчати як через реальне підвищення курсу долара, так і на тлі очікувань його зростання. Аналітики припустили, що апельсини на початок зими коштуватимуть близько 100 грн/кг, а банани – 55-60 грн/кг.

Що буде з цінами на продукти у 2024 році

Пєнзін зазначив, що Україна повністю забезпечила себе продовольством на 2024 рік, але потрібно забезпечити якісний експорт.

"В принципі, для внутрішнього споживача це буде навіть краще, але для аграрія - він не зможе зібрати по грошах те, що він планує, і як наслідок вже наступного року він знову посіє менше", - пояснив експерт.

У 2023-му вдалося посадити і зібрати багато овочів, тому "карколомного" стрибка цін на них не передбачається. Яйця подорожчають через зростання цін на комбікорми для птахів.

"Посадили багато цибулі, посадили багато моркви. Точно не буде такого шаленого зростання цін, як було минулого року. Тобто все буде набагато м'якшим", – запевнив Пендзин.

Раніше українців попередили про рекордне подорожчання яєць, яке очікується на Новий рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ