Today.ua

Як взимку зміняться ціни на яйця, цибулю, м'ясо та молочні продукти: економічний прогноз

В Україні очікується традиційне підвищення цін на продукти у зимовий період. Стало відомо, наскільки подорожчають м'ясо, яйця та цибуля.

Значний стрибок цін буде наприкінці зимового періоду. Аналітик УКАБ Максим Гопка зазначив, що сегмент вітчизняних овочів та фруктів вичерпався приблизно на 60%. На прилавках з'являється імпортна продукція. Найбільше привізних товарів буде наприкінці січня та на початку лютого. Тоді їхня вартість зросте максимально.

М'ясо

До кінця року ціни на м'ясо залишаться стабільними – на ринку достатньо свинини та курятини. В останні кілька місяців подешевшали корми, тому непередбачуваного підвищення вартості продукції не повинно бути.

Молочні продукти

Ціни на молочку змінюються циклічно, тому що у холодну пору року надої менше літніх. При цьому попит переробних підприємств може бути вищим.

Яйця

Гопка пояснив, що яйця дорожчають через сезонний фактор. Пропозиція на ринку знижується, тому ціни зростатимуть.

Також впливає підвищення тарифів на електроенергію, яка відіграє важливу роль у формуванні собівартості продукції. До кінця року яйця продаватимуть по 60-70 гривень за десяток.

Цибуля

Цибуля почне дорожчати ближче до кінця зими. Зазвичай Україна активно імпортує цей овоч у лютому.  

Ціни формуються на підставі наступних факторів: наявності запасів та внутрішніх цін у країнах-імпортерах. Їхнє зростання позначиться і на внутрішньому ринку.

Раніше повідомлялося, що супермаркети показали нові ціни на м'ясо, сало, гречку та цукор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ