Today.ua

Як уникнути проблем зі здоров'ям під час спеки: вчені дали сім порад

Чекати на літо залишилося недовго. Готуючись до спекотної пори року, пам'ятайте, що воно несе не менше загроз здоров'ю, ніж осіння вогкість або зимова холоднеча.

Вчені наполягають: літо – не менш складний для вашого організму час, ніж пізня осінь чи зима. Загроза від вірусів відступає на другий план, але здоров'ю людини її несуть не тільки вони. Тому фахівці дали сім порад, що треба робити, і чого уникати під час літньої спеки.

Уникайте зневоднення

Підтримка гідратації є ключем до хорошого самопочуття. Вчені радять пити більше води та взагалі рідин. Фруктові соки або кокосове молоко допоможуть залишатися в тонусі та поповнити запас енергії.

Уникайте важкої праці на свіжому повітрі

Якщо ви любите проводити час на бігових доріжках стадіонів або підтримуєте форму на воркаут-майданчиках, то змістіть час тренувань на ранок або пізній вечір. Це ж стосується роботи на городі або ремонту зовнішньої частини вашого будинку.

У спеку зневоднення посилюється фізичними навантаженнями, отже є загроза теплового удару. Тому краще уникати важкої роботи під палючим сонцем. Також вчені не радять сидіти в машині під час спеки та рекомендують, якщо це доводиться робити, паркуватися в тіні.

Носіть вільний одяг

Влітку ідеально носити вільний світлий одяг, який відштовхує тепло. Щільний одяг не дозволяє шкірі дихати, що провокує потовиділення. Вибирайте легкі матеріали, наприклад, бавовну.

Боротьба з комарами

Для нашої країни ця проблема стоїть не так гостро, як в Африці чи Латинській Америці. Українські комарі не заразять вас малярією, але можуть зіпсувати сон. Тому москітні сітки на вікнах вкрай бажані.

Якщо ви живете у своїй оселі, то краще не встановлюйте на вашій території великі відкриті місткості з водою. Це також приваблює комах.

Уникайте впливу тепла

Не виходьте з дому опівдні без нагальної потреби, якщо погода сонячна. У крайньому разі обов'язково надягніть кепку та сонцезахисні окуляри.

Захистіть свою шкіру

Щоб уникнути передчасних зморшок і навіть раку шкіри, нанесіть на неї сонцезахисний крем з показником SPF (сонцезахисний фактор) не менше 15. Якщо знаєте, що до вас легко пристає засмага, то краще прикрийте якомога більшу площу тіла одягом, щоб уникнути негативного впливу ультрафіолету.

Харчові та водні захворювання

Літо – сезон кишкових інфекцій. Зірваний з гілки фрукт або ягода з городу мають бути ретельно вимиті перед вживанням. Також частіше треба мити руки.

Також вчені радять у літній період уникати вуличного фастфуду, оскільки його свіжість у спеку зберігається недовго.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про нешкідливі, на перший погляд, звички, які можуть завдати шкоди здоров'ю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ