Today.ua

Вже відомо, в яку суму обійдеться відновлення світла після відключення електроенергії

В Україні з лютого почали відключати світло боржникам. Щоб відновити живлення після відключення електроенергії, треба сплатити борг, що утворився. Втім, самої лише сплати боргу буде недостатньо.

В яку копієчку влетить боржникові відновлення світла, розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

В Україні цьогоріч скасували мораторій на відключення електроенергії громадянам за борги. Вже з початку лютого енергетики почали відключати злісних боржників, які відмовляються платити за спожиту електрику.

Річ у тім, що на першому році війни був встановлений мораторій на відключення житлово-комунальних послуг боржникам. Такий мораторій мав діяти до закінчення воєнного стану. Однак тоді ніхто не сподівався, що війна в Україні протримаєтеся так довго. За два роки війни українці утворили такі комунальні борги, що це стало загрожувати колапсом всієї комунальної галузі.

Причому борги ростуть не лише в прифронтових регіонах, де це ще можна виправдати, але й у тилу. Зокрема, понад 1 мільярд грн боргу мають споживачі столиці. Ще приблизно стільки ж заборгували й споживачі Чернівецькою області.   

Отже тепер злісним боржникам відключають світло. Відновити живлення можна лише в тому разі, якщо борг енергетикам буде повернуто. Втім, самого лише повернення боргу буде замало. Для того, щоб помешкання знову під'єднали до електропостачання, треба буде ще й заплатити за від'єднання від електромережі та приєднання до неї. Адже обидві ці операції енергетиками були виконані, а отже, боржник має за них заплатити.

Експерт наводить приклад із компанією Волиньобленерго. Там відключення клієнта коштує 322,20 грн, а підключення – 373,20 грн. Таким чином, клієнту, крім боргу, доведеться сплатити ще й суму цих двох чисел.

"Загальна сума становитиме 695,4 грн, якщо роботи проводяться в електролічильнику на комутаційному апараті, та 705,10 грн/1428,60 грн (всього 2133,7 грн), якщо роботи передбачені на повітряній лінії", — зазначив експерт.

Єдиного тарифу на відключення - підключення електроенергії немає. У різних обленерго він буде різним. Але порядок чисел приблизно саме такий.

Нагадаємо, українцям назвали тариф на електрику з 1 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ