Today.ua

ВПО в Україні можуть одночасно отримувати кілька видів допомоги: про які виплати йдеться

Внутрішньо переміщені особи в Україні можуть одночасно отримувати допомогу на проживання та соціальні виплати для малозабезпечених сімей. Хто може законно претендувати на кілька видів соціальної допомоги, розповіли спеціалісти "Юридичного радника для ВПО".

Відповідно до статті №3 Закону "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" отримати соціальну допомогу від держави можуть малозабезпечені сім'ї, які проживають як на території України, так і інші сім'ї у випадках, що визначаються законодавством.

За законом, малозабезпечені – це сім'ї, які з поважних чи незалежних від них причин отримують середній дохід на місяць нижче прожиткового мінімуму, визначеного державою (на сьогоднішній день це 2684 грн).

Допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам призначається для забезпечення соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб з числа незахищених верств населення та стимулювання їх працевлаштування. Тобто ця допомога виплачується громадянам, які у зв'язку з війною були змушені залишити свої будинки та переміститися в інші регіони України, при цьому втративши роботу.

Таким чином, критерії для призначення двох перелічених видів посібників, абсолютно різні. Якщо для отримання допомоги на проживання ВПО першочерговим є факт внутрішнього переміщення особи, яка звертається за цією допомогою, то для малозабезпечених родин – матеріальне становище.

Юристи зазначили, що розмір допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам не враховується при розрахунку сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, які надаються відповідно до законодавства (згідно з пунктом №16 Постанови №332). Відповідно, отримання допомоги малозабезпеченої сім'ї не може стати причиною скасування допомоги на проживання ВПО.

Раніше повідомлялося, що в Україні змінили механізм виплати допомоги переселенцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ