Today.ua

Вибори у Великій Британії: чи можуть вони позначитися на військовій підтримці України

Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак оголосив дострокові вибори до парламенту. Є велика ймовірність, що Консервативна партія, до якої належить глава уряду, програє вибори лейбористам.

30 травня парламент Великої Британії офіційно припинить свою роботу до проведення виборів. Завтра, 24 травня, відбудеться його останнє засідання у нинішньому скликанні. Дострокові вибори до законодавчого органу відбудуться 4 липня, а перше засідання нового складу британського парламенту пройде 17 липня.

Ріші Сунак ухвалив таке рішення на тлі економічних проблем у Великій Британії. Він розраховував розпустити парламент ближче до осені, сподіваючись, що частину з них вдасться вирішити та покращити виборчі позиції торі. Однак після зустрічі з королем Чарльзом III 22 травня одразу оголосив про розпуск парламенту.

На сьогодні Консервативна партія, до якої належить прем'єр, відстає від лейбористів на 21 процентний пункт. Є велика ймовірність, що саме опозиція отримає більшість голосів на виборах та сформує новий уряд.

Українцям переживати з цього приводу не варто. У Великій Британії є стійка двопартійна згода щодо надання нашій країні військової та фінансової допомоги. Цього місяця Київ відвідали два міністри "тіньового Кабінету" Девід Леммі та Джон Гілі, які запевнили українське керівництво у прихильності до допомоги Україні.

"Зміна уряду у Великій Британії не означатиме зміни у нашій військовій, дипломатичній, фінансовій та політичній підтримці України. Зобов'язання наступного лейбористського уряду перед Україною будуть залізними, а європейська безпека буде нашим першочерговим зовнішнім та оборонним пріоритетом", - заявляв Леммі.

Нагадаємо, наприкінці квітня Великобританія оголосила про виділення Україні найбільшого за роки війни пакета військової допомоги на 500 млн фунтів стерлінгів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ