Today.ua

Верховний суд назвав причину відмови у виплаті грошової допомоги сім'ям померлих військовослужбовців

В Україні сім'ї померлих або загиблих військовослужбовців мають право на отримання одноразової допомоги. Проте, не завжди рідні можуть розраховувати на виплату коштів.

Українське законодавство передбачає виплату державної допомоги сім'ям військовослужбовців, які загинули чи померли. Однак не в тому випадку, якщо смерть чи втрата працездатності стали наслідком вчинення активних дій військовим у стані алкогольного сп'яніння.

Про це нагадав Верховний Суд в ухвалі від 18 березня 2024 року. Вона пов'язана зі справою, яку розглядав Вінницький окружний адміністративний суд. Українка звернулася від імені неповнолітніх дітей до суду з проханням зобов'язати Міноборони виплатити одноразову допомогу у зв'язку зі смертю її чоловіка. Але їй було відмовлено у компенсації, оскільки причиною смерті став набряк головного мозку внаслідок вживання спиртних напоїв.

Верховний Суд також залишив касаційну скаргу українки без задоволення. У відомстві посилалися на пункти 1-2 частини 2 статті 16 Закону України "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

У них йдеться, що виплата одноразової допомоги можлива лише у випадку, якщо смерть чи загибель військовослужбовця настала при несенні військової служби або внаслідок хвороби, пов'язаної з проходженням військової служби.

Водночас у частині 1 статті 16-4 того ж Закону сказано, що допомога не виплачується, якщо смерть стала наслідком скоєння злочину, дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп'яніння, умисного заподіяння шкоди здоров'ю чи самогубству або у разі, якщо людина дає свідомо хибні свідчення для отримання коштів.

Нагадаємо, що в Україні посилилася мобілізація, тож змінилися правила для чоловіків з інвалідністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ