Today.ua

Верховна Рада затвердила створення спеціальних військових підрозділів з ув'язнених

Український парламент ухвалив законопроєкт №11079-1. Цей документ дозволяє мобілізувати на військову службу ув'язнених.

За таке рішення проголосували 279 депутатів Верховної Ради. Нардеп Ярослав Железняк зазначив, що в ухваленому законі залишилися корупційні ризики, але більшість поправок профільного комітету було враховано.

"Ризики по антикорупції, на яких наголошував антикорупційний комітет, частково прибрали. Зокрема, право мобілізуватися з тюрми прибрали для депутатів та частини топкорупціонерів (з виключеннями)", - зазначив Железняк.

Також призову не підлягатимуть:

Громадяни, засуджені за нетяжкими статтями кримінального кодексу, зможуть отримати умовно-дострокове звільнення за добровільного бажання вступити до Сил оборони України. Завдання щодо нагляду за ними буде покладено на командирів.

Зазначається, що колишні ув'язнені не поєднуватимуться з регулярними частинами ЗСУ, для них будуть створені окремі підрозділи.

Звільнитися з армії засуджені громадяни зможуть лише після завершення дії воєнного стану, за станом здоров'я (має підтвердити ВЛК) або у зв'язку із набуттям законної сили обвинувального вироку суду.

Відпустки їм надаватися не будуть. Навіть у разі отримання поранення відпустку такий громадянин проведе у спеціальному військовому медзакладі.

Нагадаємо, в Україні 18 травня набуде чинності новий закон про мобілізацію, який ухвалила Верховна Рада та підписав президент Володимир Зеленський. Раніше ми повідомляли, яку кількість чоловіків можуть призвати до ЗСУ найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ