Today.ua

Верховна Рада запропонувала штрафувати батьків за небажання навчати дітей

Український парламент має намір законодавчо зобов'язати батьків займатися освітою дітей. Недбайливих тат і мам народні депутати запропонували штрафувати.

Законопроєкт, який йде за категорією "Правова політика", зареєстрований на сайті Верховної Ради. Його автором вказаний нардеп Олексія Красова з фракції "Слуга народу".

У проєкті закону, який парламентарі готуються розглянути у другому читанні, пропонується запровадити штраф для батьків, які ухиляються від навчання та виховання дітей. Сума штрафу – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На сьогодні цей показник встановлено на рівні 17 грн. Тобто чисельний вираз суми штрафу становитиме від 850 до 1700 грн. Як легший спосіб покарання для недбайливих батьків передбачено попередження.

При повторному порушенні протягом року сума штрафу може зрости до 100-300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Яким чином буде встановлюватися та доводитись недобросовісне виконання батьківських обов'язків щодо навчання своїх дітей, на цей час не зрозуміло. Як не зрозумілі й критерії таких обов'язків.

Нагадаємо, з пропозицією запровадити штрафи проти батьків, які манкують своїми обов'язками щодо навчання дітей, раніше виступав екскерівник Українського центру оцінювання якості освіти та доктор педагогічних наук Ігор Лікарчук.

"Глибоко переконаний, що запровадження практики штрафів на часі. Безплатне навчання як соціальне благо та виняткову можливість ми перетворили у посміховисько, дешеве шоу, на яке відвідувачі здебільшого йдуть тому, що так треба для когось, але не для них", - сказав Лікарчук.

Він також заявляв, що шкільна освіта в Україні має починатися з трьох років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ