Today.ua

Верховна Рада ухвалила важливий закон, що стосується права громадян на землю

Українцям продовжили період приватизації землі, що їм належать. Депутати дали громадянам ще три роки, щоб забрати у свою власність невитребувані паї та юридично закріпити своє право на землю.

Відповідний законопроєкт №11150 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин" ухвалено Верховною Радою у другому читанні.

Як було до ухвалення закону

Під час земельної реформи, яка була проведена в Україні наприкінці 90-х та на початку нульових років 21 століття державну землю розпаювали та віддали у власність селянам, які на ній працювали. Громадянам дали час для оформлення права власності на їхні паї. Однак не всі і не відразу цим правом скористалися. А деякі власники паїв за цей час вже встигли відійти у вічність, так і не оформивши остаточно права власності на свою землю. Земля перейшла у власність їхнім нащадкам, але й вони не квапилися з усіма юридичними процедурами. Тим більше, що оформлення права власності на землю – доволі марудна справа.

Тим часом законом був встановлений граничний термін оформлення власності на земельні паї, після якого ті, хто цього не зробив, втрачали право на свою земельну власність. Остаточною датою було встановлено 31 грудня 2024 року. Тобто вже наприкінці поточного року потенційні власники земельних паїв могли втратити своє право на них.

Проте з початком повномасштабної війни багато хто з них був змушений покинути рідні місця, а дехто й взагалі опинився за кордоном. Таким чином, у них не залишалося шансу, щоби вчасно оформити свою землю у власність.

Тепер Верховна рада відтермінувала строк закінчення приватизації земельних паїв ще на три роки

Таким чином, українці отримали можливість реалізувати своє право власності на землю ще до 1 січня 2028 року.

Крім того новий закон також:

Водночас потенційні власники неприватизованих паїв або їхні нащадки мають пам'ятати: 1 січня 2028 року – остаточна дата. Якщо упродовж трьох з половиною років, що залишаються до цієї дати, вони не витребують свою землю та не оформлять право власності на неї, то вважатиметься, що вони відмовились від своєї земельної частки. І тоді вона перейде у власність держави або громади.

Нагадаємо, попри повномасштабну війну, що третій рік точиться на території нашої країни, ціни на землю в Україні зростають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ