В Україну завезли небезпечні соуси із Нідерландів. У цих продуктах виявили токсичний патогенний мікроорганізм Bacillus cereus.
У ГУ Держпродспоживслужби на Тернопільщині повідомили, що виробником небезпечних соусів є компанія Lekkerkerker Food. Представники відомства не назвали конкретного виду соусу, але відомо, що під брендом випускають сирний соус Lebo Cheezer.
Вacillus cereus – це умовно-патогенний грампозитивний мікроорганізм, який продукує токсини. Він може спричинити харчові отруєння та захворювання шлунково-кишкового тракту, вражати центральну нервову систему, провокувати розвиток ендокардиту та септицемії.
Вacillus cereus асоціюється із вживанням гамбургерів, а також рису. Ентеротоксини викликають блювотний та діарейний синдром. Інкубаційний період від 1 до 12 годин. Медики застосовують для лікування регідраційну терапію.
Одержувач продукції – компанія "Ян Дженерал Продактс Україна". Вона заснована естонською компанією "Норс Іст Трейдінг", юридична особа знаходиться у Києві (проспект Повітрофлотський 66).
За законодавством, оператори ринку зобов'язані вилучати та/або відкликати харчові продукти, які знаходяться в обігу, якщо встановлено, що вони можуть зашкодити здоров'ю людини.
У разі виявлення небезпечного соусу споживачів закликали звертатись до Держпродспоживслужби за адресою: місто Тернопіль, вулиця Микулинецька, 20. Також можна зателефонувати за номером: (0352) 52-10-10.
Раніше повідомляли, що в Україну завезли небезпечні авокадо з кадмієм.
Також стало відомо, який чай не можна заварювати повторно – такий напій є небезпечним для здоров'я.