Today.ua

В Україні зростуть ціни на хліб: аграрії різко скорочують посіви зернових культур

Наступного року в Україні зростатимуть ціни на хліб. Справа не лише в дорогій логістиці та енергоносіях, а ще й тому, що наступного року вітчизняні аграрії зберуть значно менше зернових, ніж цьогоріч.

Про це заявив під час прес-конференції міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський.

Отже, за словами Сольського, наступного року Україні не отримає такого врожаю зернових культур, як цьогоріч. Нинішнього року аграрії зібрали багато хліба. По-перше, через те, що зерновими було засіяно великі площі. А по-друге, завдяки надзвичайно сприятливим погоднім умовам.

Та вже цієї осені аграрії скоротили площу зернових. І крім того, врожайність наступного року також, очевидно, буде значно нижчою через несприятливі погодні умови, що склалися восени. Посівна озимих вже майже завершена, і вже є сходи на засіяних полях. Але паростки дуже кволі, оскільки осінь була майже без дощів. В ґрунті катастрофічно бракує вологи, і озимина увійде в зиму незміцнілою. А це може призвести до значної втрати частини посівів. Отже, врожай наступного року буде набагато скромнішим за цьогорічний.

Скорочення посівів пов'язане, перш за все, зі скороченням експорту українського зерна. Спочатку РФ нам перекрила морський "зерновий коридор", а згодом друзі-європейці ще й почали перекривати сухопутні європейські шляхи для української агропродукції. Таким чином, вирощене немає де збувати, і багато агропідприємств цьогоріч або відмовились від вирощування зернових культур, або дуже відчутно скоротили площі під ними.

“Математика показує, що для деяких компаній, на жаль, краще заплатити орендну плату і не сіяти, ніж втратити результат роботи за рік”, — пояснив Микола Сольський.

Отже, наступного року зерна, а відтак і борошна буде менше. І відповідно українцям годі розраховувати, що ціни на хліб можуть зменшитись, чи бодай стабілізуватись. Вони ростимуть і надалі.

Нагадаємо, в Україні вже дорожчають овочі та фрукти, а також зросли ціни на молочку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ