Today.ua

В Україні зросла вартість “другої національної валюти“: як змінилися ціни на сало та свинину

В Україні стрімко прямують вгору ціни на сало. Водночас зросла вартість і на всю свинину. Таке подорожчання цього виду м’яса пов’язане і з сезонними, і з економічними причинами.

Про те, як змінилися ціни на сало та решту свинини, розповіла hvylya, спираючись на дані моніторингу цін, що регулярно проводить портал minfin.

На початку другого літнього місяця відчутно додали в ціні всі види свинини, а також солоне сало. Деякі липневі ціни перевищують червневі більш ніж на 10 гривень.

Свинина

У торгових мережах зросли ціни практично на всі види свинини. Зокрема, вони змінилися таким чином:

Звідси видно, що найбільше додали в ціні грудинка та ошийок. Перша подорожчала на 7 гривень, другий тепер вартує на 9 гривень дорожче. Водночас один вид свинини усе ж здешевшав. Йдеться про підчеревину. Замість 162,36 грн/кг, що за неї правили у червні, тепер її ціна становить 159,63.

Сало

Ціни на сало, яке дехто ще називає "українським наркотиком", змінились по-різному. Зокрема, свіже домашнє сало навіть трохи подешевшало. Щоправда, таке зниження ціни, радше, виглядає символічним: 234,00грн/кг замість 234,94.

А от солоне сало добряче додало в ціні. Його середня вартість у торгових мережах тепер становить 242,84 грн/кг замість 238,34 грн/кг, що була у червні.

До речі, сало нерідко також називають другою «національною валютою». Завдяки його здатності до тривалого зберігання наші предки завжди воліли мати запас сала на випадок скрути. Ним можна  було прохарчуватись, коли не було інших продуктів. А крім того, сало завжди можна було обміняти на інший потрібний товар: одяг, взуття, паливо та навіть на ювелірні цінності. Через це, коли в Україні назрівають або вже почалися скрутні часи, ціни на сало завжди зростають.

Нагадаємо, ціни на бакалію також пішли вгору. Українці запасаються гречкою, рисом та макаронами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ