Today.ua

В Україні запрацюють миттєві кредитові перекази, - Нацбанк назвав дату

В Україні запрацюють миттєві кредитові перекази. Кошти будуть доставлятися лише за 10 секунд. У Нацбанку розкрили деталі новації та назвали дату її запуску.

Директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін повідомив, що регулятор орієнтується на світові тенденції. Розвиток платіжного ринку України має враховувати інтеграцію нашої держави з платіжною інфраструктурою зони SEPA.

Вже з 2024 року платіжні операції прискоряться, бо з 1 квітня 2024 року учасники системи електронних платежів мають протягом години зараховувати гроші на рахунок отримувача. А з 2025 року запрацюють миттєві кредитові перекази – операція здійснюватиметься лише за 10 секунд. Ціль – прискорити її до 2 секунд.

За словами Поддєрьогіна, перед НБУ та учасниками платіжного ринку поставлено багато завдань щодо розвитку вітчизняного платіжного ринку. Його планують не лише наблизити до європейського, а й надати користувачам платіжних послуг корисні, зручні та безпечні інструменти.

Заступник голови Національного банку України Олексій Шабан зазначив, що платежі є невід'ємною частиною сучасного життя, тому що громадяни та бізнес хочуть мати цілодобовий та безперервний доступ до рахунків, проводити платежі у зручний час.

"СЕП працює безперервно, платіжні картки обслуговуються, безготівкові розрахунки та перекази коштів проходять у штатному режимі. Більше того, ринок розвивається! Перший небанківський постачальник платіжних послуг отримав ліцензії на ведення платіжних рахунків та емісію платіжних карток", - зазначив топ-менеджер.

З грудня очікуються перші міжбанківські перекази між банками та небанківськими установами. Він повідомив, що широкомасштабне вторгнення РФ вплинуло на обсяг транскордонних переказів, які надходили в Україну для фізичних осіб.

Протягом травня – вересня 2022 року в Україну направили на 15% менше приватних транскордонних переказів, ніж за аналогічний період 2021 року. З травня до вересня 2023 року спостерігається зниження суми приватних транскордонних переказів на 13% порівняно з довоєнним роком.

Раніше у Нацбанку повідомили, що в Україні після війни з'являться нові гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ