Today.ua

В Україні з 1 березня проведуть індексацію пенсій: кому виплати підвищать на 700 грн

В Україні менш як за два тижні проведуть індексацію пенсій. Виплати громадян зростуть у середньому на 13%. Стало відомо, хто може розраховувати на збільшення на 700 грн.

Точний показник підвищення пенсії стане відомим наступного тижня. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович повідомила, що розмір індексації назвуть у середині лютого. Вона уточнила, що коефіцієнт зростання виплат залежить від рівня інфляції минулого року.

Органи статистики представлять дані щодо рівня інфляції. Для розрахунку індексації візьмуть 50% від неї, а також 50% від середньої зарплати за 36 місяців. Наголошено, що ці показники зростали.

У Кабміні вказали, що українці можуть розраховувати приблизно на 13% збільшення пенсії.

Як зміняться пенсії в Україні після індексації

З 1 березня збільшать лише базовий розмір пенсії українців. Це сума, яка розраховується за формулою – без доплат та надбавок.

Очікується, що виплати зростуть наступним чином:

Таким чином, українцям з середніми пенсіями додадуть близько 700 грн.

Громадянам від 65 років, які виконали вимогу щодо стажу, мають отримувати щонайменше 40% від мінімальної заробітної плати. У 2024 році це 2840 грн. Якщо пенсія складає 2700 грн, виплачуватимуть 2840 грн. Річ у тому, що під час індексації підвищують не повний розмір пенсії, а її основну частину – 2700 грн.

Раніше повідомлялось, що українці похилого віку без трудового стажу можуть отримати соціальну допомогу: названо умови для оформлення виплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ