Today.ua

В Україні виник гострий дефіцит працівників: найкращими кандидатами назвали пенсіонерів

В Україні зараз спостерігається значний дефіцит працівників. Гостро не вистачає представників чоловічих професій, зокрема через мобілізацію. Названо найбільш потрібні спеціалісти.

Аналітики спрогнозували значне погіршення ситуації на ринку праці, яка зараз дуже нестабільна. Нестача фахівців буде відчуватися у всіх галузях економіки.

Дві третини роботодавців повідомили, що у 2024 році в їх компаніях будуть відкриватись вакансії. 74% з опитаних вже відчувають дефіцит кадрів. Такі дані наддала Європейська Бізнес Асоціація.

Станом на зараз в нашій країні важко знайти наступних фахівців:

В Україні працевлаштовано трохи більше 450 тисяч людей з інвалідністю з загальної кількості у 2,7 мільйона.

Також є необхідність у працевлаштуванні жінок та людей у віці 50+. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович зазначила, що це так звані "сліп зони", на які не звертають необхідної уваги роботодавці. І цей ресурс можна додатково залучати для відновлення вітчизняної економіки. До порад прислухаються не всі роботодавці, і в країні спостерігається вікова дискримінація.

HR-експертка і директорка консалтингової компанії TalentMatch Наталія Слинько зазначила, що кандидати 50+ зазвичай не гнучкі. Вони не готові ставати частиною команди, навчатись та засвоювати нові технології. Але також слід враховувати, що багато людей продовжують розвиватися навіть у зрілому віці, але є й ті, хто вже до цього не прагне:

"Ментально дискримінація на українському ринку праці все ж таки присутня, але все більше роботодавців розуміють: за такого дефіциту кадрів потрібні будь-які руки".

Директор консалтингової компанії "Михайлов та партнери" Віталій Михайлов вказав, що такого дефіциту кадрів знадобляться будь-які руки. Він наголосив, що українці 50+ не тільки відповідальні, а й дисципліновані та самомотивовані, й назвав їх ідеальними працівниками.

"Наразі люди непризовного віку сьогодні є найнадійнішими співробітниками, продовжує експерт. Молоді не мають досвіду, до того ж їх фізично мало: на початку нульових був демографічний спад, а зараз хтось із них вже служить, хтось поїхав, хтось ховається. Тож залишаються пенсіонери, - цитує Михайлова "Фокус".

Раніше повідомлялося про топ-10 вакансії у ЗСУ, які запропонували у Міноборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ