Першого місяця весни в Україні почали дешевшати овочі. Йдеться про сільгосппродукцію, яка входить до так званого борщового набору.
З початку року картопля, капуста та інші овочі, які українські господині використовують для приготування борщу, суттєво зросли у ціні. На тлі іншої агропродукції вони були рекордсменами у цьому показнику:
- картопля подорожчала на 50,4%;
- буряк – на 49,1%;
- капуста – на 32%;
- морква – на 24,1%;
- цибуля – на 12,6%.
Однак із встановленням теплої погоди торішній врожай почав псуватись у сховищах, і виробники поставили на ринок велику кількість продукції. Це, а також імпорт іноземних овочів, "остудило" ринок і у березні ціни почали стрімко падати.
З початку місяця картопля в оптовій закупівлі подешевшала на 1-2 грн. Наразі її ціна становить 12-14 грн за кілограм залежно від виробника.
На початку березня білокачанна капуста коштувала в межах 9-12 грн/кг, зараз її продають по 8-10 гривень за кілограм.
Нижня планка вартості цибулі впала майже на чверть. На початку місяця ціни на неї вагалися в діапазоні 13-14 грн/кг, зараз – 10-14 грн/кг.
На п'ять гривень (з 12 до 7 гривень за кіло) впала нижня ціна буряку. Він торгується у діапазоні 7-15 грн/кг.
Також у березні подешевшали курятина та яйця.
Якщо ви вирішите скористатися зниженням цін борщового набору овочів та приготувати найпопулярнішу в Україні першу страву, уважно підійдіть до вибору картоплі. Напередодні ми писали, як відрізнити картоплю, яка містить шкідливий для людини токсин.