В Україні спостерігається стрімке зниження цін на найпопулярніше м'ясо. Станом на червень 2024 року, середня вартість закупівлі впала з 10,1%. Названо причини такої тенденції, а також стало відомо про ціни у великих мережах супермаркетів.
Йдеться про свинину, яка користується максимальним попитом серед українських споживачів. У закупівлі середня ціна знизилася до 53,2 гривні за кілограм. Це пов'язано насамперед із жорсткими графіками відключення електроенергії.
Середня роздрібна ціна охолодженого м'яса також впала на 1% і становить 191,9 грн/кг. Коливання цін на різні частини свинини були нерівномірними.
За даними асоціації "Свинарі України", у червні ціна закупівлі у доларовому еквіваленті складала 1,3 з ПДВ або 1,1 без нього. Це на 6 гривень менше у порівнянні з травнем.
Причини падіння цін на м'ясо
Зниження вартості свинини пов'язане з кількома факторами, серед яких:
- активніша мобілізація: змінила роботу підприємств та снизила потік споживачів;
- жорсткіші графіки відключення світла, що вплинуло на витрати підприємств та виробничі процеси.
За інформацією АСУ, обсяги імпорту цього продукту минулого місяця становили 195 т, а середня митна вартість завезеного кілограма - 2,27 долара. Це менше на 0,3 долара за кілограм, ніж у травні. Водночас експорт м'яса у червні був у 1,5 раза вищим - майже 296 т. Загальна вартість складала близько 700 тисяч доларів.
Роздрібні ціни на м'ясо
Роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини у червні складала близько 191,9 грн/кг. Це майже на 1% (1,8 грн/кг) нижче на травневий рівень. Проте не всі частини цього виду м'яса подешевшали.
- тазостегнова частина та лопатка: подешевшали найбільше на 2,8% та – на 2,3% відповідно;
- вирізка та корейка – на 0,3% (у межах 1 грн/кг);
- свинячий ошийок - здорожчав на 1,6%.
Зниження цін на свинину також пов'язано з тим, що не всі торговельні точки адаптувалися до блекаутів та закупили генератори, а відтак не мають змоги зберігати продукцію, яка швидко псується. Водночас більшість гравців ринку реорганізували свою роботу згідно з новими реаліями.
Курятина подешевшала на 0,8, а яловичина навіть подорожчала – на 5%.
Ціни на свинину у супермаркетах
Проаналізовано дані порталу "Мінфін".
Лопатка з місяць подешевшала з 165,61 грн/кг до 161,96 грн/кг. Ошийок також став доступнішим – ціна впала з 269,63 грн/кг до 255,79 грн/кг.
Ребра, які у червні коштували у середньому 179 грн/кг, зараз можна купити за 172,11 грн/кг. Ціна на шашличне м'ясо минулого місяця становила 236,23 грн/кг, а зараз - 225,68 грн/кг.
Раніше стало відомо про майбутнє подорожчання продуктів, яке пов'язано із підвищенням тарифів на світло.