Today.ua

В Україні розробили, протестували та затвердили графіки відключення електроенергії

В Україні погодили графіки відключення електроенергії, проте поки що їх не планують застосовувати. Блекаути можливі лише у разі масованих ракетних атак з боку російських окупантів.

Минулого року відключення електроенергії в Україні не було рівномірним. Одні споживачі скаржилися, що їм постійно відключають світло, а в інших електрика пропадала рідко або залишалася. У 2023-му питання врегулювали, і тепер енергетики планують мінімізувати соціальну несправедливість.

Член Наглядової ради Укренерго та радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко повідомив, що графіки відключення електроенергії не є нововведенням. Їх щороку розробляють протягом останніх десяти років.

Справа в тому, що під час підготовки до опалювального сезону проводяться ремонти на об'єктах інфраструктури, роблять запаси вугілля та газу, прораховують енергетичний баланс. Також узгоджуються графіки відключень світла у разі надзвичайної ситуації. Раніше їх створювали обленерго, а облдержадміністрація затверджувала. Тепер це завдання покладено на операторів системи розподілу та військові адміністрації.

"Сам факт наявності графіків відключення не говорить про те, що їх планують застосовувати. Але цей інструмент має бути у пакеті, яким може скористатися диспетчер", - пояснив Бойко.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко наголосив, що це гарна новина. Отже, графіки пройшли випробування та тести. Очікується, що вони допоможуть збалансувати систему та мінімізувати наслідки у випадках обстрілів.

"Графіки розроблені, опрацьовані на місцевості. Вони розраховані в тому числі на атаки. Зрозуміло диспетчерам, як потрібно діяти, коли атаками буде завдано тієї чи іншої шкоди. На мою думку, ця частина підготовки зроблена якісно", - заявив експерт.

Президент DiXi Group Олена Павленко наголосила, що українцям не варто панікувати, але треба бути готовими до вимкнення електроенергії. Це дозволить спокійніше пережити зиму.

Нагадаємо, що США закликали Україну переглянути тарифи на електроенергію та газ. У Мінсоцполітиці вже висловили таку готовність. Вразливі категорії населення буде забезпечено підтримкою держави – їм нарахують субсидії.

Раніше повідомлялося, що у новому опалювальному сезоні українцям по-новому відключать електроенергію - ДТЕК розробила програму для блекаутів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ