Today.ua

В Україні проведуть індексацію пенсій у березні: названо розмір надбавки

В Україні у березні проведуть щорічну індексацію пенсій, незважаючи на проблеми із фінансуванням. Названо розмір підвищення виплат громадян.

Індексацію пенсій проводять за правилами, які при перерахунку не враховують надбавки до пенсій. Виплати більшості українців зростуть приблизно на 13%. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики та Міністерстві фінансів.

Відсоток індексації дорівнює половині інфляції за минулий рік та половині середньорічного підвищення зарплат за останні 36 місяців. Точний розмір надбавки оприлюднять у лютому, тому що статистичні дані надходять із запізненням на два місяці.

В Україні проводять індексацію пенсій відповідно до зростання зарплат та цін. Влада вважає це дієвим механізмом. У 2024 році її вперше проведуть за бальною системою, деталі якої стануть відомі пізніше.

Як зростуть пенсії українців після індексації у березні

Українці мають право на надбавки до пенсій – їх нараховують за вік, стаж, виконання норми за стажем у 65-річному віці. Наприклад, пенсіонери віком від 75 років можуть розраховувати на надбавку у 456 грн. Якщо розрахунковий розмір пенсії 5000 грн, вона з доплатою становитиме 5456 грн.

При індексації підвищують не повний розмір пенсії, лише частину, розраховану за формулою. Якщо українець отримував пенсію у 5000 грн, після підвищення на 13% сума зросте до 5520 грн.

У 2024 році бюджет Пенсійного фонду складе 322 млрд грн. Очікується, що середня пенсія в Україні після березневої індексації зросте до 6000 грн.

Нагадаємо, що з 1 січня в Україні збільшилася мінімальна пенсія – до 2361 грн та максимальна пенсія – до 23 610 грн, що пов'язано зі зростанням прожиткового мінімуму. Доплата за кожний рік понаднормового стажу тепер складає 23,6 грн. Добровільний пенсійний внесок збільшився до 1562 грн.

Раніше у ПФУ повідомили про підвищення пенсій українців на 16,5%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ